Nieuws

NFC Index maakt bekend: exploitatiekosten kantoren stijgen tot recordhoogte

Profielfoto van Jannemarie Vergunst
10 september 2024 | 1 minuut lezen

De kosten van facilitaire dienstverlening stijgen met 11% naar € 589,- exclusief BTW per verhuurbare vierkante meter (vvo). Dit maakt dat het exploiteren van een kantoor nog nooit zo duur is geweest als nu. Het is voor het tweede jaar op rij de grootste stijging van kantoorexploitatiekosten. Vorig jaar stegen de kosten met 8%, dit jaar stijgen de kosten nog harder door.

 

Grootste stijgers zijn de kosten voor energie (+ 57%), de hogere gemeentelijke belastingen (+15%),  investeringen in de werkomgeving (+17%) en gebouwonderhoud (+25%). Door stijging in de loonkosten is de facilitaire dienstverlening ook duurder geworden. Koplopers  zijn beveiliging (+23%) en catering (+20%). De enige daler is documentmanagement (-21%). Een daling die al jaren geleden is ingezet  door digitalisering en meer thuiswerken.

Gemiddelde aanwezigheid op de kantoren in Nederland is 36%. Dit vormt een geleidelijke stijging van de kantoorbezetting ten opzichte van vorig jaar. In de grote kantoren met meer dan 250 werkplekken is de stijging het sterkst geweest.

Dit blijkt uit de jaarlijkse marktrapport van de Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN). Jaarlijks publiceert FMN een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten.  Download hier het volledige jaarbericht. 

 

NFC Index in cijfers

NFC Index® Kantoren 2022 = € 589,- per m² vvo, exclusief BTW. 
De facilitaire kosten stijgen met 11% ten opzichte van het voorafgaande jaar. Het vloeroppervlak per werkplek stijgt naar 22,3 m² vvo (stijging van 6%). Reguliere werkplekken worden vervangen en aangevuld met meer vergaderruimte en grotere diversiteit aan andersoortige werkplekken. Deze werkplekken vereisen meer ruimte dan de reguliere werkplek.  

 

Over NFC Index

Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) is onderdeel van facilitaire vakvereniging Facility Management Nederland (FMN) en wordt samengesteld in samenwerking met Colliers,  VFM, CFP, en TwynstraGudde. Deze index voorziet de Nederlandse markt jaarlijks van een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten. NFC Index verzamelt hiertoe jaarlijks de facilitaire kosten per m² verhuurbaar vloeroppervlak in kantooromgevingen en per m² bruto vloeroppervlak in het onderwijs.

Voor meer informatie: https://fmn.nl/nfc-index