Podcast

#51 'Het goede gebouw' - Over sociale containers, boudoirs en Sinterklaasmomentjes

Profielfoto van FMN Redactie
20 april 2023 | 2 minuten lezen

In de fase van maatschappelijke ‘ommekeer’ waarin we nu verkeren en waarin we oprechte verbinding zoeken, onderschatten we vaak de rol van ‘het goede gebouw’. In het gesprek met de internationaal bekende architect Herman Hertzberger en zijn leerling Laurens Jan ten Kate van AHH worden we verrast door de uitspraken van de 90-jarige Herman als hij spreekt over samen, sociale silo’s, koffiecorners, boudoirs, sinterklaasmomentjes, en de vastgoedwereld.

Ontmoeten is een belangrijk thema in het werk van Hertzberger en AHH. Een op het interieur gerichte architectuur, veelal met vides en slimme doorkijkjes, straatjes, bruggetjes, kunst, balkons en tribunetrappen. Een gevolg is dat er minder aandacht is voor de entree en gevel. Kenmerkend voor de eerste periode uit het werk van Hertzberger is het gebruik van B2 betonsteen in combinatie met een draagstructuur van beton.

© Certitudo Capital
© Certitudo Capital

Naast het Centraal Beheer gebouw en vele andere, veel onderwijs- en maatschappelijke gebouwen, is een andere bekende in deze herkenbare stijl het voormalig Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag.

De gebouwen in Apeldoorn en Den Haag worden of zijn gerevitaliseerd en omgebouwd tot multifunctionele gebouwen. Met die gebouwen was Hertzberger zijn tijd vooruit en doet hij nu nog steeds de oproep om dit soort gebouwen te ontwerpen, waarbij organisatie, opdrachtgever, mens en ontmoeten cruciaal zijn. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hieronder de podcast! Je kunt deze podcast ook alleen beluisteren via je favoriete podcastplayer zoals Spotify door te zoeken op FMN Podcast!

Bekijk deze aflevering

  

 


Over Herman Hertzberger | De architect
Herman Hertzberger is een Nederlands architect. Hij kreeg internationale bekendheid door zijn architectonische en theoretische bijdragen aan de architectuurstroming van het structuralisme. In 2012 ontving hij voor zijn oeuvre de prestigieuze Royal Gold Medal. Herman is oprichter van AHH en architect van het Centraal Beheer gebouw te Apeldoorn

 

Over Laurens Jan ten Kate | De architect
Laurens Jan is directeur-partner van AHH en als architect betrokken bij de revitalisatie van het Centraal Beheer gebouw te Apeldoorn

Verdere Informatie:
Film over Hertzberger ‘The Proof of the Pudding’
Zie: de trailer van de film
Zie: de film 'The proof of the Pudding'
Zie: AHH