Column

Floris Alkemade: een icoon neemt afscheid

Floris neemt op 9 september afscheid als Rijksbouwmeester en laat zeker wat achter!
22 juli 2021 | 2 minuten lezen

In mijn vakantie van 20Floris van Alkemade20 las ik het boekje ‘De toekomst van Nederland’ van Floris Alkemade (scheidend Rijksbouwmeester) voor de tweede keer en dat gaf me in relatie tot Het Nieuwe Normaal en het vakgebied facility management al mooie beelden. Nu, een jaar later, neemt Floris op 9 september afscheid en laat hij zeker wat achter!

Floris Alkemade kwam in 2018/2020 al in beeld met een rondtrekkend ‘Panorama Nederland’ waarmee het College van Rijksadviseurs vriend en vijand verraste.

De toekomst van Nederland - Uitgeverij THOTH ISBN 978 90 6868 807 8‘De toekomst van Nederland’

In 2020 schreef hij het essay ‘De toekomst van Nederland’: een optelsom van de drive en visie, en een heroverweging van woon- en werkplek en een vernieuwde ontwerpopgave. Mooi om te lezen en dan vooral tussen de regels door, kijkend naar de achterliggende boodschappen.

Zomergasten

Floris Alkemade was afgelopen weekend te gast bij het tv-programma ‘VPRO Zomergasten’. Hierin haalde hij de elementen klimaatverandering, de stijgende zeespiegel, de energietransitie, voedselproductie en woningbouw scherp naar voren. Hij stelde: ‘Eigenlijk kun je de vraag die aan ons als levende generatie gesteld wordt samenvatten als ‘Hoe kunnen we ons leven zó inrichten dat we niet langer een spoor van verwoesting achterlaten?’” Dat gaat het beste door wat we in ons hebben naar boven te halen! Je kunt de uitzending via de website van VPRO bekijken.

Optelsom

Zo ontstaat een mooie optelsom die de waarde, vooral de maatschappelijke, laat zien van de kansen die voor ons liggen en tevens helder maakt welke puzzels we op korte termijn op te lossen hebben rond leven, wonen en werken.

Floris Alkemade draagt na een periode van zes jaar het Rijksbouwmeesterschap over aan Francesco Veenstra.

Woon afscheid digitaal bij!

Op donderdag 9 september neemt Floris Alkemade afscheid ‘live vanuit De Balie in Amsterdam’. Kijk online mee vanaf 15.30 uur via het platform HERE COMES THE SUN. De uitzending wordt begeleid door presentatrice Nadia Moussaid.

De Toekomst van Nederland - De kunst van richting te veranderen’ is een uitgave van Uitgeverij THOTH in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester (ISBN 978-90-6868-807-8)