Column

September 2021,... en toen?

Profielfoto van Hans G.J. Topée
Hans G.J. Topée
8 september 2021 | 1 minuut lezen

Mijn laatste column ging over ‘Tuinmannen’ en ‘Hybride werken’. En we weten dat dat nu ‘het’ onderwerp van alledag is bij veel organisaties.

Eindgebruikers komen in gedragspuzzels en denkbeelden, leiders weten nog niet echt welke keuzes gemaakt moeten worden en aanbieders staan te trappelen. En dat terwijl we weer proeven van de 'vrijheid'. Of is dit wat al te makkelijk?

Mensen

Mensen passen zich snel aan een omstandigheid aan. Dat weer loslaten is aan de andere kant weer lastig. Naar kantoor, waarvoor dan? Gaat zo thuis toch prima! Ik mis mijn collega’s, de koffieautomaatbabbel en de nodige interactie, doe maar weer naar kantoor. Dat kantoor voor 2500 man is toch net Zandvoort, nee doe nog maar even niet. Dat gesprek ter voorbereiding van die pitch moeten we echt ‘live’ doen, dan scoren we echt!

En dan hebben we het nog niet over alle effecten op de mobiliteit, ruimtegebruik en alle faciliteiten. Nu is het aan de orde dat we de juiste volgorde hanteren van: mensen - taken - organisatie - plek van de taak - gebouw/inrichting - faciliteiten.

En daar is ook geen benchmark, kengetal, regel, of wetenschap voor die ons nu helpt.

Pak die kans

Het gaat over durf, lef, uitproberen en vooral dingen doen! En mocht dat niet lukken, dan even bij de hand nemen......

https://youtu.be/hf1W9soz7vY

‘De’ tip blijft ook deze maand:    "Herken de echte werkvraag , betrek, experimenteer, herontdek het werkproces en maak (waar dan ook) een perfect ondersteunde werkomgeving".

En vooral: Neem jezelf, en de organisatie serieus!

Laatste column: https://fmn.nl/thema/gebouwprestatie-1110/column/77-de-mens-en-zijn-omgeving

Gerelateerd bericht: https://fmn.nl/nieuws/466-hoe-kun-je-hybrideproof-organiseren