Column

Pandan en de wondere wereld van rijst…, of geen pandanrijst?

Over een product en een vak, en de relatie met de kennis over en de kwaliteit van de producten.
Profielfoto van Hans G.J. Topée
2 september 2022 | 1 minuut lezen

Pandanrijst

Kook je iets met rijst dan heb je veel keuzes in rijst. Kijk maar eens in de vakken bij de winkel of op internet. Kook je Thais, dan pak je een pak pandanrijst uit je voorraad. Bijzonder geurige rijst uit Zuid-Oost Azië. Prijziger dan gewone witte rijst, omdat pandan naar pandanplanten zou smaken.

34 verschillende verpakkingen van Pandanrijst, waarbij de deskundige zegt dat pandanrijst niet bestaat. Chefs geven hun visie en verhaal bij pandan. Mooi om te zien en horen. Zeker als als pandan ook met jasmijn verbonden wordt…

De verslaggevers van de Keuringsdienst namen de telefoon ter hand, en zochten fabrikanten en verkopers op en duiken zo in de wondere wereld van ons voedsel.

Voor de aflevering klik hier: ‘Pandan’

 

Facility Management

Weer een mooi verhaal over consumptie, voeding, ambacht, gedrag en prijs. De consumptie die veelal door marketing gedreven wordt, en vaak leidt tot gemak, hogere prijzen en slechte producten.

Ken jij de samenstelling, de herkomst, het etiket van en de bijsluiter bij al jouw facilitaire producten? Mixen en gesjoemel met samenstelling van producten, of gewoon goedkope witte rijst. Welke waarde leveren we nu en wat wil die eindgebruiker eigenlijk, en wat is hij onderweg en thuis gewend? Je zult verbaasd zijn van de verschillen.

Welzijn is toch ons doel, maar bereiken we dat wel met al onze facilitaire producten? En hoe zit het met de kwaliteit, ambachts- en productkennis van onze professionals? In pandan is pandan ver te zoeken…

Ik gun ieder bedrijf zijn eigen 'product-deskundige’….!

Laten we vooral echte waarde en gevoel betrekken bij keuzes in al die unieke dingen die we mogen doen. Vooral met echte producten!

 

Oorsprong

Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad.

Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.