Nieuws

Wat heeft nu de toekomst? Is dat de techniek of het gebouw?

8 september 2020 | 1 minuut lezen

Heeft techniek de toekomst of heeft het gebouw de toekomst? Of vatten we alles onder het nieuwe containerbegrip rond werken en ontmoeten: ‘hybride’? Ik hoop het niet; verduidelijking van rol en waarde voor mens en proces moeten wel specifiek geduid worden.

In het blog van Marieke Giele ‘Toekomst van het kantoor: Flow in Houthavens Amsterdam door MVSA Architects’ op platform de Architect, wordt helder gemaakt dat we technologie in het gebouw kunnen inzetten als ruggengraat van het gebouw. In het kantoor van MVSA Architects in de Houthavens in Amsterdam is de toekomst al gerealiseerd. Een mooi concept, maar wel met een prijskaartje…

Tegelijkertijd is het gebruik van technologie, geur, kleur en beeld niet echt nieuw. Gispen en Philips hadden zo’n 15 geleden ook een dergelijke ontwikkeling. Helaas nooit doorontwikkeld en weinig toegepast, met name omdat de eindgebruiker niet wordt meegenomen in de ontwerp- en planfase, mede omdat de vastgoedwereld de afgelopen jaren behoefte had aan confectie-panden (die soms niet lekker zitten).

We staan aan de vooravond van ‘anders werken’ waarbij veel functioneel elders kan, maar waarbij elke organisatie ‘haar’ plek moet hebben. Al was het maar omdat de mens leidend is en het DNA van organisaties gevormd wordt door op één plek verbonden en samenwerkende mensen.
Op naar ‘tailor-made’ werkomgevingen en/of gebouwen passend bij het DNA van de organisatie.

Marieke Giele is vakredacteur van de Architect.