Column

De Mens en zijn Omgeving?

Ieder bedrijf zijn eigen deskundige ‘tuinman’? Of is ‘tuinarchitect’ het goede woord…
Profielfoto van Hans G.J. Topée
Hans G.J. Topée
25 juni 2021 | 3 minuten lezen

“De mens leeft, werkt, woont, rust, ademt, groeit en ontwikkelt altijd in zijn of haar omgeving en nooit er buiten. Hij of zij maakt er deel van uit, en de omgeving maakt deel van hem of haar uit, ze zijn onafscheidelijk aan en met elkaar verbonden, wederkerig afhankelijk en in reciprociteit. Als de mens er niet is, is de omgeving er niet, als de omgeving er niet is houdt de mens op te bestaan” (Frits Perls-1893).

Omgeving

Het zonnetje lacht, de lucht is blauw, oplossingen kom maar gauw (teletubbies-1997).  Veel mensen denken na over hybride werken, de kantooromgeving en waarvoor die gaat dienen. Het aanbod van oplossingen is groot en menig gebouw is of wordt aangepast. Tegelijkertijd wordt geopperd dat de verkeerde gebouwleegstand aanstaande is door m2-reductie (25%), ouderdom en/of slechte energielabeling van (kantoor)gebouwen (1/1/2023), iedereen wil weer naar kantoor en na de piek zullen we een dip en stabilisatie zien?

Zijn dit herhalingen (is het van alle tijden), is het nú bijzonder of gaat het gewoon om goed ‘tuinman-schap’?

In eerdere columns ging ik al in op de effecten van kantoor(tuinen), de terugkeer van de kantoorkamer, het thuiswerken, de crisis , de pandemie, het hybride werken, corruptie, de behoefte aan data (sturing), de programma’s van ‘de monitor’ en de columns van Japke D.

De tuinman

“Een tuinman beschikt over de juiste kennis van bomen en planten om zijn werk goed te doen. Tot de kenmerkende werkzaamheden van een hovenier behoren onder meer zaaien, planten, water geven, bemesten, snoeien, het wieden van onkruid, het maaien van gras en het bestrijden en opruimen van ongedierte en verwijderen van blad- en ander afval.” 

Stadsparklandschap

Uit onderzoek uit de jaren ’80-’90 blijkt dat Europese landen in en om steden kiezen voor een ‘stadsparklandschap’. Een omgeving waarin de mens zich wil begeven. Soms tegen of achter een boom, ergens voor schuilen achter een heg, schaduw, diverse grassen, rust, samen, het geruis van water in de vijver, planten van diverse hoogte en kleur, plekjes voor ontspanning, concentratie, diversiteit, schuilplek voor regen of zon, spel en liefde.

Kantoor(tuin)

En zo is de analogie daar met de werkomgeving zoals die bedoeld was en waarvan veel mooie voorbeelden beschikbaar zijn. Alleen Centraal Beheer Apeldoorn (Achmea) van architect Herman Hertzberger was zijn tijd ver vooruit.

Deze werkomgeving is ontstaan op basis van een ‘visie’ over een werkplaats voor 1000 mensen, waarbij het integrale proces met alle stakeholders leidde tot een fysieke werkvorm. Oprecht jammer dat dit goede pand geen kantoorfunctie meer heeft. Het zou zo passen in de denkwereld van nu!

Kans en impact

Nu in 2021 hebben we te maken met een gezondheidscrisis met meer effecten en nieuwe maten dan een economische crisis. Was het maar zo makkelijk. De menselijke maat is het rekenmodel en niet de baksteen of de m2.

Het gaat simpelweg eigenlijk dus over het pakken van een kans en het creëren van impact op basis van effectief sturen door directies en stakeholders bij bedrijven over een mogelijke herijking van processen (wie moet/wil welk werk wanneer waar en hoe doen).

En die betrokken mens is bewuster bezig met (eigen)waarde en echte impact dan we wellicht vermoeden. Laten we de eindgebruiker, waar we het allemaal voor doen, vooral mee laten denken over haar of zijn ‘werken’.  Iedereen heeft tijdens de fase van ‘thuiswerken’ (als dat al kon) het werk gedaan en heeft daar vaak faciliteiten voor beschikbaar die beter zijn dan in de kantoor-werkomgeving. Dat meedenken kunnen ze prima, als je het ze maar goed vraagt.

Dus niet zonder nadenken direct naar die ‘werkplaats’ of ‘tuin’ rennen. Doe het gefaseerd, experimenteer, bouw flexibiliteit in en vergeet vooral niet dat dat ‘werken’ heel veel sociale componenten bevat (zoals in het park)……

Ik gun ieder bedrijf zijn eigen deskundige ‘tuinman’! Of is ‘tuinarchitect’ het goede woord…?

Luister ook naar de FMN Podcasts over dit onderwerp via deze pagina.

Gedachten uitwisselen hierover? Neem contact met mij op voor een goede kop koffie!