Nieuws

Challenge 1 - plasticVRIJdag!

Marleen Burger
23 april 2021 | 1 minuut lezen

PlasticVRIJdag! 

De wekelijkse boodschappen zijn weer binnen. In het kader van plasticVRIJdag, is het FMN Expertteam Circulaire & Inclusieve Economie extra bewust de supermarkt ingegaan om met zo weinig mogelijk plastic- en verpakkingsmaterialen thuis te komen. Dat was een hele uitdaging! 

Bij de groente- en fruitafdeling in de supermarkt worden herbruikbare zakjes aangeboden die je voor een klein bedrag kunt kopen, maar de rol met gratis plastic zakjes hangt ernaast. Toch hebben we de herbruikbare zakjes aangeschaft en het werkt goed. 

Aan het einde van de gang worden lokale producten aangeprijsd als duurzaam speerpunt in deze winkel. 

Aan het begin van de gang hebben we blauwe bessen uit Zambia gekocht, komen we thuis achter. 

Dit gaat niet goed….

Wat ons opvalt is dat op elke losse appel, mandarijn, peer en mango een sticker zit geplakt. Waarom? Dit komt ook in het GFT afval terecht. 

En dit was nog maar de groenteafdeling! 

Conclusie

PlasticVRIJdag lukt beter bij de lokale groenteboer waar we onze eigen tas mee kunnen nemen en de peren en appels in één tas mee naar huis gaan. 

Tips

Koop herbruikbare zakjes bij de groenteafdeling in de supermarkt, koop losse groenten en fruit, koop bij de lokale groenteboer en neem je eigen tas mee, koop echt lokaal en seizoensgebonden, maak van overgebleven groenten een lekkere soep en maak jezelf bewust van wat je koopt en waar het vandaan komt.

Doen jullie mee?

Wij dagen jullie op deze vrijdag uit om plasticvrije (en het liefst verpakkingsvrije) boodschappen te doen en jullie ervaringen en tips te delen op de website of onze LinkedIn pagina! Gebruik de hashtag #circulairechallenges bij deze challenge! 

Het zou fantastisch zijn als jullie je ervaringen willen delen door te reageren op de website of op onze LinkedIn pagina! Samen kunnen we de wereld een stukje mooier, schoner en groener maken! 

Plastic Vrij Terras

Een fantastisch voorbeeld is het Plastic Vrij Terras, waar iedereen welkom is om bij aan te sluiten. De horeca kan meedoen door al het single-use plastics van hun terras te weren. Check de website www.plasticvrijterras.com voor meer informatie en inspiratie!