FMN Bedrijvenplatform

In Nederland is facility management een beroepsgroep waarbinnen honderdduizenden medewerkers werkzaam zijn. Het vakgebied is gegroeid en het gebouw en ondersteunende dienstverlening zijn dichter bij elkaar gekomen. Ook zijn steeds meer facilitaire diensten uitbesteed aan partijen die er hun core business van hebben gemaakt om efficiënt facilitaire diensten uit te voeren. De achtergrond en het specialisme van die partijen in Nederland is door de diversiteit van het vakgebied zeer verschillend. Er is geen gezamenlijk platform of brancheorganisatie, van waaruit een gezamenlijk standpunt, ontwikkeling of vraag gedeeld of beantwoord kan worden. Formeel wordt er niet door de partijen met elkaar gesproken en overkomen veranderingen in wetgeving en ontwikkelingen in het vakgebied ons vaak, waardoor de marktpartijen niet voorbereid zijn of tijdig in actie kunnen komen.

Ons doel

FMN heeft als doel een platform te bieden waar deze bedrijven met elkaar in contact kunnen komen en waar een aantal thema’s gezamenlijk wordt uitgewerkt en uitgezet in de markt. FMN treedt daarbij op als kwartiermaker en initiatiefnemer die naast de organisatie van dit platform ook de formele communicator en organisator is voor de ontwikkeling van het vakgebied.

Met welke onderwerpen zijn onze deelnemers bezig?

 • Promotie van het vakgebied door het communiceren over ontwikkelingen en het specifiek onder de aandacht brengen van de relevantie van het vakgebied. Dit doen we door het organiseren van FMN podcasts en het aantrekken van nieuw talent. Hiervoor willen we gezamenlijk promotiemateriaal ontwikkelen en aanbieden aan de FM opleidingen in Nederland;
   
 • Opstellen van een langetermijn marktvisie waarin het effect van ontwikkelingen en economische besluitvorming worden vertaald naar gevolgen voor het vakgebied. Een actueel beeld en waardering van de verschillende aspecten van het vakgebied dat op grond van verschillende ontwikkelingscriteria wordt opgesteld. In deze visie bieden we antwoord op de volgende kernvragen:
  • Hoe is de toekomstige (markt)verwachting (eindbeeld 2027) en welke invloed gaat hiervan uit op de huidige dienstverlenings- en huisvestingssituatie?
  • Wat is de veranderopgave van de facilitaire portefeuilles gezien het toekomstige ontwikkelingen en de (markt)verwachtingen?
  • Welke ontwikkeling past het beste bij de (toekomstige) bedrijfsvoering of bij het hoofdproces van de facilitaire dienstverlening?
    
 • Inzicht in de energietransitie en het effect hiervan op ons vakgebied. Hoe wordt door de inzet vanuit ons vakgebied de CO2 footprint verlaagd en wat voor effect heeft dit op het gedrag binnen het vakgebied.

Op dit moment verkennen we met de platformleden de mogelijkheid van het doen van onafhankelijk onderzoek naar de beste FM-provider. 

Publicaties van het FMN Bedrijvenplatform:

In de afgelopen jaren heeft het FMN bedrijvenplatform bijgedragen aan diverse publicaties, zoals artikelen en podcasts. Hier vind je in één overzicht de interessantste publicaties van het FMN Bedrijvenplatform.

 Video's

Meer weten over het FMN Bedrijvenplatform?

Vind je een van onze onderwerpen of events interessant en wil je als deelnemen aan ons platform? Informeer dan eens naar de mogelijkheden door contact op te nemen met het aanspreekpunt van dit platform. 

Deelnemende bedrijven: 

Compass Group

Compass Group ontzorgt en verbindt. Dit doet zij onder de vlag van de merken van Compass Group: Eurest, Eurest Services, Famous Flavours en Xandrion.

Vebego

Vebego Facility Solutions regelt al je facilitaire zaken. Van schoonmaak tot catering, van gebouwbeheer tot technisch onderhoud. Met onze facility solutions blijf jij gefocust op je kernactiviteiten en zet je met jouw bedrijf stappen vooruit. Great work noemen we dat! 

CBRE

Strategische waarde creëren met uw vastgoed en huisvesting. Dat is waar CBRE Nederland voor staat.

Facilicom

In ruim zes decennia tijd is dienstverlening onderdeel geworden van het DNA van platinum partner Facilicom.

Colliers

Samen de toekomst van vastgoed vormgeven. Dat doen we bij Colliers. 

Heyday

HEYDAY levert kennis, management en capaciteit voor het ontwikkelen van de werk- en woonomgeving.