Lees hier meer over het programma en de sprekers bij FMN Connect XL 7 november 2024

Inloop: 12.00 uur | Aanvang netwerkborrel ca 17.00 uur

Dagprogramma Connect XL

12.00 – 12.45 uur: ontvangst met een lekkere lunch
12.45 – 12.55 uur: opening door voorzitter Michel Tobé en introductie
12.55 – 13.25 uur: Student Awards: caroussel. Pitches door de genomineerden
13.35 – 14.20 uur: 1e ronde subsessies
14.25 – 14.55 uur: pauze
15.05 – 15.50 uur: 2e ronde subsessies
16.00 – 16.20 uur: bekendmaking winnaars FMN Student Awards
16.20 – 17.00 uur: keynote, Saskia Nijs
17.05: afsluiting door dagvoorzitter
Einde met een netwerkborrel

We hebben een boeiende selectie van sprekers uitgenodigd. Deze experts komen uit diverse vakgebieden en staan klaar om hun inzichten en ervaringen met jou te delen. Neem hieronder alvast een kijkje voor een kennismaking met onze sprekers!

Uitgelicht - Maak alvast kennis met de sprekers en de inhoud van de workshops

Michel Tobé

Dagvoorzitter
Michel Tobé, in zijn rol als voorzitter van FMN, ziet hij het als zijn taak om verbindingen te leggen, zowel binnen als buiten ons vakgebied. Hij streeft ernaar niet alleen in contact te staan met leden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen, maar ook met partijen buiten het vakgebied die kunnen bijdragen aan de groei van FMN en daarmee op versterking van het facilitaire domein. Michel is naast het voorzitterschap van FMN, werkzaam als hoofd Dienstverlening gemeente Capelle a/d IJssel.  

Saskia Nijs

Keynote spreker
Saskia Nijs is medeoprichter van humain power. Zij helpt organisaties bij het vormgeven van de toekomst van werk waarin future skills worden ontwikkeld en AI taken overneemt. Daarnaast is zij onderzoeker, spreker en bestuurslid. Met haar ruime ervaring in de praktijk, haar bedrijf en wetenschappelijke kennis richt zij zich op de toekomst van werk met mens & technologie. Zij is al meer dan 25 jaar actief op het snijvlak van technologie en innovatie bij verschillende organisaties, zoals Microsoft, Philips en KLM. Haar droom is om robots het werk te laten doen, zodat mensen meer kunnen leven.

Tijdens deze bijeenkomst zal Saskia Nijs ons meenemen in de toekomst van werk waarin AI en robots onze banen lijkt in te pikken. Volgens haar biedt AI ons juist de mogelijkheid om de toekomst van werk te herdefiniëren en meer betekenisvol werk te creëren. Technologie en mens zorgen samen voor vernieuwing, verandering en verbetering van werk. En hoe sluit je hierbij aan vanuit facility management? Werken er in de toekomst alleen nog maar robots op kantoor? Saskia Nijs neemt ons mee naar de toekomst maar helpt ons ook om nu al stappen te zetten.

Aron Wuarbanaran en  Roel Geenen

Sessie 1. Hoe AI kan bijdragen aan de oplossing van de dinsdag- en donderdagpiek in de kantoorbezetting?

Beschrijving: Waar technologie je ooit hielp om tijd- en plaatsonafhankelijker te werken, zetten we nu de volgende stap: technologie gaat voor je denken en helpt je de organisatie effectiever te maken. Dit kan bijvoorbeeld door gedrag te sturen. In deze sessie krijg je voorbeelden van actuele tools die werken op basis van AI, zoals MS CoPilot en Offilancer. We bespreken samen de bruikbaarheid hiervan voor het oplossen van vraagstukken binnen jouw kantooromgeving. Daarnaast krijg je inzicht in de opvallendste trends uit het nieuwe boek Work+Life van Veldhoen+Company, en behandelen we de invloed van de ‘Bytes’-component binnen het Nieuwe Werken. Het belooft een interactieve sessie te worden waarin je zeker verrast zult worden!

Sprekers:
Aron Wuarbanaran en Roel Geenen. Aron is lead Research- Datateam bij Veldhoen + Company. Roel is mede-eigenaar van dit bureau en auteur van het boek Work+Life.

Deze sessie word je aangeboden door het FMN Expertteam Huisvesting.

Frederik van Steenbergen, Ronald Wolvenkamp en Sjoerd van Erp

Sessie 2. Parameters als kompas voor een fijne werkomgeving!

Beschrijving: Ontdek hoe het gebruik van parameters je kan helpen om niet alleen binnen je budget te verduurzamen, maar ook de tevredenheid van gebruikers te verhogen. In een interactieve "World Café"-sessie krijg je meer inzicht in de inzet van parameters vanuit de perspectieven van het gebouw, de werkomgeving en de klantbeleving. Op een inspirerende en interactieve manier dagen we je uit om vanuit jouw expertise en achtergrond mee te denken. Na afloop heb je gegarandeerd iets nieuws ontdekt waarmee je direct aan de slag kunt.

Sprekers:
Frederik van Steenbergen is partner bij YNNO en gespecialiseerd in Nieuwe Manieren van Werken. Met gevoel voor de impact van de werkomgeving op het gedrag van mensen begeleidt hij organisaties, afdelingen, managers en medewerkers in projecten en programma’s.

Ronald Wolvekamp werkt als senior-adviseur bij Bbn adviseurs aan de ontwikkeling van duurzame gebouwen. De ambities van opdrachtgevers en eindgebruikers - met een haalbare businesscase - staan daarbij centraal.

Sjoerd van Erp is werkzaam als senior productmanager bij FMHaaglanden en dagelijks verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling van facilitaire product- en diensten aanbod. Dit met een sterke focus op datamanagement binnen gebouw en logistiek.

Deze sessie word je aangeboden door het FMN Expertteam Huisvesting.

Han Mesters en Richard de Wee

Sessie 3. De Toekomst van Werk en hoe ESG daar invulling aan kan geven

Beschrijving: ESG staat voor ‘environment; social en governance’. Welke bedrijfscultuur en managementstijl pas je toe in tijden van schaarste en hoe moet je daarin ESG meenemen? In deze sessie staan wij stil bij de verandering die daarvoor nodig is. Na een korte theoretische uiteenzetting, onderzoeken we door middel van een paneldiscussie wat de effecten zijn op de Governance met interventies gericht op Environmental en Social. Heb jij een leidinggevende rol; heb je affiniteit met HR en/of financiën? Dan moet je zeker bij deze workshop zijn!

Sprekers:
Han Mesters is bedrijfskundige en economisch historicus en werkzaam als sector banker Zakelijke dienstverlening bij ABN AMRO. In 2000 begon hij als analist voor de sector Business Services bij ABN AMRO Asset Management. Medio 2007 startte hij in zijn huidige functie. Han geeft regelmatig presentaties over trends en ontwikkelingen in de sector. Hij schreef rapporten over human capital als bindend element. Han is mede-opsteller van de FMN-Marktvisie en geeft regelmatig lezingen aan relaties van FMN.

Richard de Wee is binnen ABN AMRO Teamlead Zakelijke Dienstverlening. Met meer dan 30 jaar ervar8hg binnen Dienstverlening, Vrije tijds industrie en Transaction Banking is Richard bekend met de belevingswereld en het effect daarvan op consumenten en werknemers. Zijn focus ligt de laatste jaren op de S binnen ESG. Met een sportieve inslag en maatschappelijk betrokken richt hij zich daarbij op de werving van jonge en diverse collega’s voor ABN AMRO. Richard studeerde bedrijfseconomie en is momenteel bezig met zijn Master Management & Organisatie aan TIAS.

Deze sessie word je aangeboden door het FMN Expertteam aansluiting Onderwijs - Arbeidsmarkt i.s.m. het Expertteam Huisvesting. 

Froukje Terpstra en Jesse Manenschijn

Sessie 4. Het FMN Facility & Workplace Marktonderzoek 2025: het verleden, heden en toekomst van de facilitaire professional

Beschrijving: Al ruim tien jaar voert TwynstraGudde voor FMN het marktonderzoek uit. In deze tijd is er in het vakgebied veel veranderd. Wie had gedacht dat we ons anno 2024 zoveel bezig zouden houden met data, duurzaamheid en hybride werken? In deze rondetafel-sessie staan we stil bij wat er de afgelopen decennia is gebeurd. Maar we blikken vooral vooruit: hoe ziet de toekomst eruit en wat vraagt dit van jou als facilitair professional? De uitkomsten van deze ronde-tafelsessie dienen als input voor het Marktonderzoek 2025.

Sprekers:
Froukje Terpstra en Jesse Manenschijn – Ghuijs zijn ervaren adviseurs en onderzoekers bij TwynstraGudde.

Deze sessie word je aanboden door onze partner TwynstraGudde.

Mark Mobach

Sessie 5: Masterclass: Gebouwen voor organisaties én mensen: hoe werkt dat eigenlijk?

Beschrijving: Onze aanwezigheid in gebouwen is vaak zo vanzelfsprekend dat we ons niet meer bewust lijken van de ruimte waarin we werken en leven. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat ís de invloed van de gebouwde omgeving en facilitaire dienstverlening op mensen? Hoe is onze kennis over die invloed positief te duiden, te gebruiken en te verbeteren? Ga mee met professor Mark Mobach op zijn zoektocht naar eigenschappen van de gebouwde omgeving - zoals gebouw, inrichting, werkplek en techniek - en dienstverlening die een positieve invloed op mens en organisatie kunnen hebben. Zijn aanpak is multidisciplinair, met veel aandacht voor gezondheid en welzijn.

Spreker:
Mark Mobach is lector van het lectoraat Facility Management en leading lector Kenniscentrum NoorderRuimte aan de Hanzehogeschool Groningen. Ook is hij lector Ruimtelijke Omgeving en de Gebruiker bij De Haagse Hogeschool. Hij is sinds 2020 leider van het onderzoeksprogramma Gezonde Gebouwen. Met zijn lectoraten doet Mark onderzoek op het snijvlak van ruimte en organisatie met een focus op zorg, onderwijs en kantoren. In 2019 ontving hij daarvoor de Deltapremie; hetzelfde jaar waarin het NoorderRuimte als excellent werd beoordeeld. Op dit moment is hij verbonden aan de European Facility Management Network (EuroFM), de International Facility Management Association (IFMA) en de IFMA Foundation. In 2023 gaf hij een lezing bij de VN in New York over de positieve invloed van Facility Management op de SDG’s, ontving zijn lectoraat een Certificate of Research Excellence van de Environmental Design Research Association (VS) en trad hij toe tot het wetenschappelijke eregenootschap Sigma Xi (VS). 

Hanneke Kézer en Michel van Noort

Sessie 6: The Hospitality Lab: Food for Thought 

Beschrijving: Tijdens deze interactieve sessie stap je een unieke ruimte binnen; een laboratorium. Je wordt meegenomen in een wereld van onderzoek, van experimenteren en innoveren in de wondere wereld van hospitality. Trek een labjas aan en laat je verrassen in ons hospitality lab tijdens deze interactieve sessie. Je wordt hoe dan ook geïnspireerd en getriggerd om te gaan experimenteren met hospitality van de toekomst. 

Sprekers: 
Hanneke Kézér en Michel van Noort. Vanuit haar bedrijf TGW Consultancy helpt Hanneke organisaties met het creëren van de beste klantbeleving, voor een duurzaam en succesvol resultaat. Binnen en buiten de hospitalitybranche ontwikkelt TGW Consultancy hospitalityconcepten. 

Michiel van Noort is eigenaar van Firstmate - Hospitality Consultants. De consultants van dit bureau werken voor opdrachtgevers uit de horeca, leisure, vastgoed, (semi-)overheid, non-profitbranche, sport, cultuur en voor verenigingen en stichtingen. 

Deze sessie word je aangeboden door het Expertteam Hospitality & Soft Services. 

Lisette de Reus

Sessie 7: Van standaard FM naar strategisch businesspartner.  

Beschrijving: Lisette de Reus geeft een inspirerende presentatie over de transitie van standaard Facility Management (FM) naar een rol als strategische businesspartner. In deze sessie zal Lisette ingaan op de veranderende rol van FM binnen organisaties en hoe FM-professionals kunnen bijdragen aan de strategische doelstellingen van hun bedrijf. Ze zal praktische voorbeelden en inzichten delen over hoe FM kan evolueren van een operationele functie naar een cruciale partner in het behalen van bedrijfsdoelen. Deze presentatie is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van FM en de strategische impact ervan op organisaties. 

Spreker:  
Lisette de Reus is Client & Retention Director bij Compass Group Nederland en heeft jarenlange ervaring in het optimaliseren van facilitaire diensten en het verhogen van klanttevredenheid. Met haar expertise en visie op de toekomst van FM, biedt zij waardevolle inzichten voor professionals die hun rol willen transformeren en strategische waarde willen toevoegen aan hun organisatie. 

Deze sessie word je aangeboden door onze platina partner Compass Group Nederland.  

Rob Klinkert

Sessie 8: Verduurzamen van de facilitaire sector; dit doe je met elkaar! 

Beschrijving: In maart 2024 is onder veel belangstelling de Duurzame Strategie voor de Facilitaire Sector tot stand gekomen. In dit rapport hebben ISS en Facilicom - onder begeleiding van FMN en Universitair Nijenrode - drie strategieën beschreven die binnen de sector opgepakt moeten gaan worden. Inmiddels hebben vele bedrijven en organisaties hun enthousiasme voor het initiatief getoond. Tijdens deze sessie leggen wij je uit waarom de impactstrategie tot stand is gekomen, wat er voor nodig is om de sector duurzaam te veranderen en hoe jij met jouw organisatie daaraan kan bijdragen. Wij gaan in op de context; de zogenaamde spelregels, de drie strategieën én hoe jouw organisatie samen met ons impact kan gaan maken in de verduurzaming van de sector. 

Spreker:  
Rob Klinkert. Rob is werkzaam als senior portfolio manager bij PwC. In deze functie geeft hij vorm aan het facilitair beleid. Zijn expertise ligt op het gebied van Facility Management, Circulaire Economie en Inkoop. Rob is voorzitter van het FMN Expertteam Duurzaam&Sociaal en spreekt regelmatig op seminars en workshops. Rob is initiatiefnemer van de Duurzame Impact Strategie.   

Deze sessie word je aangeboden door het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal

Rondleiding Corpus

Sessie 9: Reis door de mens – rondleiding 

Beschrijving: Hoe reageert je lichaam op een splinter? Wat gebeurt er in je oor als je naar muziek luistert? En waar zit het commandocentrum van je lijf? Maak een spectaculaire ‘reis door de mens’ en zie, voel en hoor hoe ons ingenieuze lichaam werkt. Een zintuigprikkelende ervaring om te beleven. Let op: deze rondleiding biedt beperkt plek. Vol is vol!