Column

Is het niet elke dag World FM day?

Elk jaar vieren we World FM day met alle facilitaire collega's in de wereld. Waarom doen we dat eigenlijk? En waarom is het juist dit jaar met de pandemie zo belangrijk om stil te staan bij het vakgebied?
Profielfoto van Natalie Hofman
12 mei 2021 | 1 minuut lezen

Nog nooit was er zoveel aandacht voor World FM day als in 2021. En dat komt misschien wel omdat het vakgebied door de pandemie in de schijnwerpers staat. Secretaressedag is ooit ontstaan omdat er een tekort aan administratieve krachten was en een bloemenleverancier sprong daar handig op in door managers hun secretaresse in het zonnetje te laten zetten. Een tekort aan facility managers is er niet en nieuwe aanwas is met een veelvoud aan opleidingen in Nederland voldoende aanwezig. Een kenmerk van een goede facility manager is dat hij  vooral achter de schermen opereert en zorg draagt dat een medewerker goed wordt gefaciliteerd op en rond zijn werkplek. Dus waarom besteden we aandacht aan het promoten van het vakgebied met een speciale dag in het jaar?

Misschien wel omdat het werk wat wordt verricht zo onzichtbaar was en het vakgebied niet altijd de waardering kreeg en betrokken werd bij ontwikkelingen en beleidsvorming. Met de pandemie is deze situatie veranderd en zijn de facilitaire professionals betrokken bij het sluiten en weer openen van kantoren, het afschalen van dienstverlening in de kantoren en het faciliteren van het thuiswerken. Uit het onderzoek ‘We werken thuis’ van het Center for People and Buildings en de ‘De impact van thuiswerken’ van Colliers blijkt in ieder geval dat na de pandemie de werkplek blijvend verandert. De één gaat minder vaak naar kantoor, de ander wil op een andere manier het kantoor gebruiken en er is een categorie die zijn keuze voor een werkgever laat afhangen van de mogelijkheid om thuis of op kantoor te werken. Tools als Teams en Zoom zijn niet meer weg te denken uit de werkomgeving en er wordt afgewogen welke overleggen digitaal of live zijn. Kortom, de werkplek en werkomgeving is al ruim een jaar ingrijpend aan het veranderen en dat gaat niet zomaar weer terug naar het oude normaal. Maar een klein percentage medewerkers wil weer volledig terug naar het oude normaal.

En dat vraagt van het vakgebied om flexibiliteit, creativiteit, innovativiteit en servicegerichtheid. Kantoren en werkplekken krijgen een andere status en de thuiswerkplek wordt ook een onderdeel om niet te vergeten. Als het vakgebied niet nu elke dag nadenkt over die nieuwe toekomst, dan komt dat de arbeidsproductiviteit en arbeidsethos niet ten goede. Dus is het een mooi moment om het vakgebied in het zonnetje te zetten en de discussie te blijven voeren over de werkplek na de pandemie.