Print columnartikel
Column
Faciliteer de Startup: Workwize
Als Expertteam Technologie van FMN gaan wij op zoek naar de meest innovatieve tech startups. Startups waar de facilitaire wereld over gehoord moet hebben. In de eerste editie van 'Faciliteer de Startup' spraken wij met Michiel Meyer van Workwize.
Bruce Westeneng
22 april 2021 | 5 minuten lezen
In onze eerste editie van 'Faciliteer de Startup' spraken wij met Michiel Meyer van Workwize. Met Workwize helpen zij de facility manager met het hybride werkmodel. Michiel is 28 jaar, komt uit Amsterdam en werkte voorheen als consultant bij McKinsey en bij Buckaroo. Samen met Sebastiaan, Victor en Dirk richtte hij in 2020 Workwize op. Een combinatie van werkervaring binnen artificial intelligence, data science, corporates en sales maakt dit hét team om klus te klaren. Zes maanden geleden werkten zij nog voor een werkgever en natuurlijk ook vanuit huis. Het thuiswerken deed hen realiseren hoe goed dit bevalt maar ze ervaarden wel een aantal nadelen. Om die nadelen weg te werken zijn ze nu met Workwize de facilitaire wereld ingerold. Om ervoor te zorgen dat de werkgever ook thuis de werknemer kan voorzien in hun facilitaire behoeftes.
Wat is Workwize?
Het platform helpt de facility manager om de individuele behoeftes in kaart te brengen van werknemers. Je stelt onder andere budgetten in en werknemers kunnen naar eigen wens zelf werk gerelateerde producten voor thuis bestellen.
“In de toekomst zal er een hybride werkmodel zijn waarbij werknemers zowel thuis als op kantoor willen werken. Voor thuiswerken zullen de behoeftes verschillen. Wat je nu ziet met thuiswerken, is dat wanneer je 1.000 werknemers hebt, er 1.000 thuiswerk situaties zijn. Ons platform helpt met deze unieke situaties in beeld brengen. Vervolgens ontzorgt Workwize de Facility Manager met het inregelen hiervan - Michiel”
Ergonomische en ICT producten zijn de meest aangevraagde op het platform, maar ook producten zoals koffie, food en bijvoorbeeld schrijfgerei worden besteld. Dit is vooralsnog de focus van Workwize maar dit gaat breder worden. Daarbij zal wel de samenwerking met suppliers worden gezocht. Workwize treed op als onafhankelijk inkoop software platform. Die suppliers sluiten ze zelf aan bij het platform, maar kunnen ook bestaande leveranciers zijn van hun klanten. Die kunnen makkelijk toegevoegd worden op het platform. Zo kun je als facility manager met je vaste leverancier blijven werken, maar gebruik je wel de slimheid van het platform waar de medewerkers zelf kunnen bestellen.
Die suppliers zijn overigens direct ook van belang voor het verdienmodel. Op de producten die worden verkocht via het Workwize wordt een marge gepakt. Het platform is verder qua gebruik gratis voor de facility manager en werknemers. Tot nu toe zijn er 7 klanten live met al 2.500 werknemer accounts. Onder andere betaalprovider en Unicorn Mollie gebruikt Workwize voor al haar werknemers. Er is enorm veel vraag in de markt waarbij je wel merkt dat met name de early adopters nu de klanten zijn.
Over de technologie en de groei fase
Het platform is af en live. Belangrijk onderscheid tussen Workwize en vergelijkbare platformen is dat er veel mogelijkheden zijn voor de facility manager om zaken in te stellen die verder gaan dan alleen budgetten. Op de vraag in welke fase Workwize zich bevindt kijken wij naar de Hype Cycle van Gartner; “ergens tussen “Trough of Disillusionment” en Slope of Enlightenment. Wij werken al een tijdje thuis hetgeen hybride werken forceert. De technologieën voor het platform zijn uitgerold. Er wordt echter nog wel afwachtend gekeken naar hoe bedrijven gaan werken in de toekomst. - Michiel”
Ondertussen innoveert Michiel met zijn bedrijf lekker door:
“Wij zijn nu bezig om nieuwe technologieën te implementeren. Waar wij bijvoorbeeld nu aan werken is een artificial intelligence tool die op per werknemers gaat inschatten wat de behoeftes zijn aan de hand van zelflerende vragen. Die technologie op zichzelf is niet nieuw, maar de toepassing binnen het facilitaire werkveld zeker wel.- Michiel”
Uitdagingen
Thuiswerken is geen nieuwe trend, maar onwijs versneld. Wat je nu als uitdaging ziet in de markt; wie pakt de verantwoordelijkheid op om dit te gaan faciliteren? Is dit de facility manager of iemand van HR. Of is er een speciale taskforce voor nodig? Veel bedrijven hebben deze verdeling nog niet goed gemaakt, wat het voor een startup lastig maakt de uiteindelijke afnemer binnen het bedrijf te identificeren. Los van wie de eindverantwoordelijk is zie je dat bedrijven sowieso zoekende zijn hoe het toekomstige hybride bedrijfsmodel eruit gaat zien. De technologische uitdaging is niet zo zeer de ontwikkeling, maar wel hoe deze zo gebruiksvriendelijk mogelijk te ontwikkelen voor de thuiswerker.
De toekomst
Het idee van Workwize is in het afgelopen jaar ontstaan maar het past bij een trend die wij al veel langer zien. De hybride werkplek is er al sinds de jaren 90. De markt is natuurlijk door het afgelopen jaar in een versneld proces geraakt maar ook zonder corona was er in de toekomst een decentraal, in plaats van centraal, model ontstaan. Een model waarbij de werknemers bijvoorbeeld zelf producten kopen in plaats van de facility manager. Die laatste blijft natuurlijk wel in controle.
“Het hybride werkmodel is al tijden in opmars maar sinds het afgelopen jaar zijn wij in versneld experiment terecht gekomen met enorm veel kansen - Michiel”.
Michiel voorspelt dat wij vanaf deze zomer echt gaan kijken hoe het kantoor van de toekomst eruit gaat zien. Daarbij gaan interessante discussies ontstaan tussen werknemer, facility manager en bijvoorbeeld de HR afdeling. In de ogen van Michiel wordt er natuurlijk gewerkt met een hybride werkmodel, maar hoe dat eruit ziet staat nog niet vast. Bovendien kan dit per bedrijf verschillen. Vijf dagen per week naar kantoor, daar zullen werknemers niet meer mee akkoord gaan. Luisteren naar werknemers is dan ook essentieel. Tech speelt natuurlijk een belangrijke rol, met name op het gebied van artificial intelligence en verdere automatisering. Dat laatste moet mensen niet vervangen maar zorgen dat zij werknemers productiever maken en met name hun baan ook leuker!
“De werkwereld over 10 jaar zal juist met veel interactie zijn en tegelijkertijd met veel meer vrijheid. Dus blijven ontmoeten maar bijvoorbeeld wel meer remote werkplekken - Michiel.”
Mocht je als facility manager twijfelen over het nut van nieuwe technologie is dit volgens Michiel een trend die er sowieso gaat komen. Dus als je het niet omarmt ga je uiteindelijk achterlopen. Kortom, omarm de startups met die vernieuwende technologieën. Probeer pilots op te zetten met startups. Natuurlijk zit er een risico dat een pilot niet succesvol is. Maar de flexibiliteit van een startup kan daarentegen voor zeer interessante innovaties voor organisaties zorgen.
Hoe kun je als startup de wereld van de facility betreden?
Tip van Michiel: Ga het gesprek aan waarin je niet probeert te verkopen maar te onderzoeken waar binnen jouw potentiële klanten nu echt de pijnpunten liggen. Probeer vervolgens pilots te gaan doen bij klanten om aan de hand van het eerste gebruik verder door te testen. Goed luisteren naar de klant, en je tool aan de hand daarvan weer verder verbeteren voordat je de markt op gaat.
Wij vroegen aantal stellingen waar je één antwoord om mag geven aan Michiel:
“Clubhouse: maar dan weer real life. Technologie hiervoor is top want het blijft essentieel om elkaar te ontmoeten maar uiteindelijk gewoon weer real life. - Michiel”
Je koos voor FM, waarom?
Ik moest kiezen voor FM. een maar ik geloof echt in het samenwerken tussen die afdelingen. In het geval van Workwize spreek ik iedereen. In een vroeg stadium werk ik veel samen met HR, maar de uiteindelijk uitvoering ligt bij FM.
Als afsluiter: Wie uit de facilitaire wereld moet jou een berichtje sturen?
Werk jij bij een bedrijf die nu deels thuis werkt en waar je in gelooft dat het hybride model er één van de toekomst is? Kortom, waar in de toekomst thuiswerken gecombineerd wordt met werken op kantoor. Of volledig thuiswerken natuurlijk. Dan komt Workwize graag in contact om jou te helpen dit te faciliteren!
Over Faciliteer de Startup
Als Expertteam Technologie van FMN gaan wij op zoek naar de meest innovatieve tech startups. Startups waar de facilitaire wereld over gehoord moet hebben. Wij koppelen zo de juiste personen en bedrijven aan uitdagingen die er spelen in de wereld van facility. Daarnaast kijken wij hoe, de soms logge, facilitaire wereld nou succesvol samen kan werken met startups.