Lees meer over de sessies en maak kennis met de sprekers!
Dr.ir. Laura Lee Stevens
Biomimicry-design expert
Biomimicry Design Jamsessie: leren van de natuur!
Heb je je ooit afgevraagd hoe heremietkreeften materialen recyclen of hoe vleermuizen gebruik maken van cyclische processen? Zou het nabootsen van deze en andere overkoepelende patronen in de natuur, mogelijk en zinvol voor jou zijn? In deze korte ‘jamsessie’ leer je hoe je strategieën en mechanismen uit de natuur kunt toepassen in oplossingen voor uitdagingen waar jij als FM-er vandaag voor staat.
In deze bijzondere workshop maak je jezelf de essentiële elementen uit biomimicry-design eigen. Je krijgt handvatten hoe jij natuurlijke strategieën in jouw project kunt implementeren. Hoe kan biomimicry design bijvoorbeeld bijdragen aan de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en hoe pas je dit toe in jouw (huisvestings)project? Teken, lees, onderzoek, ontwerp en wordt verliefd op datgene wat de natuur ons te zeggen heeft!
Over de spreker
Dr.ir. Laura Lee Stevens heeft twee MSc-diploma's behaald op het gebied van Architectuur van de Technische Universiteit Delft, en in Biomimicry van de Arizona State University. Ze is hogeschooldocent biomimicry-design aan de opleiding Industrieel Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool. Ze is docent duurzaam ontwerpen sinds 2007 en promoveerde in Delft, waar ze een reeks peer-reviewed artikelen en hoofdstukken in boeken schreef over het onderwerp Biomimicry Design Thinking Education als een methodologie om circulaire, systeemdenkende oplossingen in ontwerp te verbeteren door te leren van beproefde biologische strategieën en mechanismen uit de natuur. Dr.ir. Laura Lee Stevens is een geliefd spreker over biomimicry-design en heeft een grote passie om haar kennis over te dragen.
Inge Westerink
CFP Green Buildings
Gezonde gebouwen: strategie en wetgeving. Word een leider op het gebied van duurzaamheid!
Het belang van duurzaamheid voor de gebouwde omgeving kan niet langer ontkent worden. Naast het feit dat dit nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan, kan dit ook strategische en financiële voordelen met zich mee brengen. Ook wordt de wetgeving op dit gebied steeds verder aangescherpt waardoor het opstellen van duurzaamheidsrapportages steeds vaker noodzakelijk is. Maar zie je als FM-er inmiddels de bomen door het bos niet meer? Waar begin je als gebouweigenaar, beheerder of facility manager? En welke impact kan je hebben als je zelf niet in een (strategische) management positie zit?
In deze sessie kijken we samen naar de huidige wetgeving en situatie in Nederland, wat voor trajecten er beschikbaar zijn voor verduurzaming en hoe jij morgen al stappen kan zetten naar een duurzamere omgeving.
Over de spreker
Zo veel mogelijk impact maken met haar werk, dat is Inge Westerink haar motto. Dit doet ze sinds kort als Sustainability Consultant voor CFP Green Buildings en al vele jaren door bewustwording rondom duurzaamheid te creëren als influencer op social media. Ze heeft een MA, en rondde cum laude de cursus Business Sustainability Management af bij de University of Cambridge. Bij CFP Green Buildings adviseert ze asset en portfoliomanagers over de ontwikkeling van hun ESG strategie en doelen. Dit gebeurt onder anderen aan de hand van certificeringsprojecten voor BREEAM-NL In-Use en/of WELL, de SDGs, en ESG analyse.
Alycia Biekram, Chantal Spruit en Marleen Donkersloot
FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal
Natuurlijk afvalvrij!
Waardeer de steeds schaarser wordende grondstoffen en leer hoe FM een sleutelrol kan spelen!
Het thema ‘Reconnect with nature’ zet ons aan het denken over wat we van de natuur kunnen leren met betrekking tot afval. In de natuur komt immers geen afval voor. Tijdens deze interactieve sub-sessie gaan we in op de problematieken met betrekking tot grondstoffen en vervuiling. Grondstoffen raken op en wij hebben daar allemaal als individu en als professional een rol in. Wat kunnen we leren van de natuur en hoe kunnen we door de transitie naar de circulaire economie tot een zero waste omgeving komen?
Na het volgen van deze inspirerende break-out ga je naar huis met concrete handvatten om binnen jouw eigen organisatie met zero waste aan de slag te gaan én je hebt je kennis over circulariteit weer bijgespijkerd.
Over de sprekers
Alycia Biekram is programmamanager duurzaamheid en sociale impact bij Facilicom Solutions en al lange tijd een gewaardeerd workshopleider binnen FM Connect XL. Marleen Donkersloot is interim- en projectmanager bij Humanagement en Chantal Spruit is zelfstandig adviseur onder de naam De Duurzaamheidsdeskundige. Gedrieën nemen ze jou mee in de transitie naar zero waste.
Deze breakoutsessie word je aangeboden door het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal. Dit expertteam zet zich in voor de transitie naar een circulaire, inclusieve, sociale en duurzame economie en geeft daarmee een belangrijke impuls aan de vernieuwing van het vakgebied facility management.
Dr. Sarah I. Detaille & Edwin Löring
FMN Expertteam Onderwijs – Arbeidsmarkt
De FM-er van de toekomst?
Wat is, gezien alle actuele ontwikkelingen, de toekomst van werk en het werk van de toekomst? Wat voor gevolgen hebben deze ontwikkelingen op de FM-professional?
Uit het meest recente FMN – Marktonderzoek blijkt dat ‘vraag en aanbod op de arbeidsmarkt’ een van de belangrijkste thema’s is waarover ‘FM’ zich op dit moment zorgen maakt. Hoe kun jij als goed werkgever zorgen voor mooie loopbanen en duurzame inzetbaarheid voor jouw facilitaire professional? En welke rol spelen overheid en onderwijs daarin?
Kom inspiratie halen en brengen voor het vormgeven van loopbanen samen met werknemers, onderwijs en overheid! Sarah Detaille informeert met nieuwe inzichten vanuit het Lectoraat Human Capital Innovations. Hierna volgt een boeiende paneldiscussie o.l.v. Edwin Löring in interactie met de deelnemers. De panelleden komen vanuit verschillende geledingen zoals werkgeversorganisaties en leerwerkloketten.
Over de sprekers
Dr. Sarah I. Detaille is associate professor HRM in Arbeidsmarkt en Onderwijs aan de HAN University of Applied Sciences. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en evaluatie van interventies ter ondersteuning van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Sarah Detaille heeft een PhD in Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam, een master in Sociologie van Sociale Zekerheid en Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam en heeft een postdoctoraal Work Disability Prevention CIHR Strategic Training Program afgerond, aangeboden door de Dalla Lana School of Public Health , Toronto Canada.Haar missie is het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van werknemers met veeleisende banen, oudere werknemers of werknemers met een chronische mentale of fysieke gezondheidsprobleem. Zij is van mening dat wetenschap, onderwijs en praktijk moeten samenwerken ten behoeve van individuen en organisaties.
Edwin Löring is onderwijsdirecteur op hogeschool Saxion. Samen met zijn team ontwerpt en ontwikkelt hij de masterprogramma’s Master of Business Administration (MBA), Master of Arts in Management (MA) en de Master Facility and Real Estate Management (MSc). Als lid van het beleidsteam van de Hospitality Business School geeft hij mede vorm aan het strategisch en tactisch beleid van de academie. Edwin is voorzitter van het FMN Expertteam Onderwijs - Arbeidsmarkt.
Deze sessie wordt je aangeboden door het FMN Expertteam Onderwijs – Arbeidsmarkt.
Frank Croes
HAN University of Applied Sciences
Utopisch of realistisch? Een strategie gericht op winst zonder verlies
Deze workshop is alleen in ronde 1 te volgen!
Een duurzame bedrijfsvoering vraagt om innovatieve keuzes voor alle disciplines in de strategie van een organisatie en de propositie aan de klant. Hierbij bieden inzichten uit de natuur interessante aanknopingspunten. Maar hoe vertaalt een organisatie deze aanknopingspunten naar beleid en strategische doelstellingen voor de lange termijn? En wat zijn de consequenties van dit beleid voor de wijze van samenwerking met andere stakeholders in het business ecosysteem? Een natuurlijk ecosysteem kent geen verlies maar stuurt aan op een gebalanceerde groei voor alle actoren. In hoeverre is het utopisch dan wel realistisch om deze wetmatigheid ook te vertalen naar de strategie van een organisatie en gezamenlijk met andere stakeholders te bouwen aan een toekomstbestendig business ecosysteem?
Over de spreker
Frank Croes is verbonden aan de HAN University als programmamanager Circulaire Economie en partner van het Centrum voor Meervoudige Waardecreatie. Met zijn team helpt hij bij de omslag van organisaties in de regio naar toekomstbestendigheid. Duurzaamheid is een breed begrip en omvat alle aspecten van de bedrijfsvoering. Frank weet bij uitstek alle onderdelen en losse eindjes aan elkaar te verbinden. Je gaat gegarandeerd geïnspireerd en weer opgeladen naar jouw werkomgeving! Frank Croes verzorgt ook de slotkeynote tijdens het congres!
Museon / Omniversum
Rondleiding én kennismaken met het ‘voedsel van de toekomst’.
DKies voor een ontspannen en leuke rondleiding “One Planet Speed Tour” langs de expositie van het Museon / Omniversum. Hierbij maken we een keuze uit een aantal van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, een groot onderdeel van de tentoonstelling. Natuurlijk is er hierbij volop ruimte om jouw vragen te stellen. Aansluitend maak jij kennis met het ‘voedsel van de toekomst’. Waag de stap en proef een insect! Wie durft?
Laura Vaessen
Biophilic designer; eigenaar Moodo Interieurontwerp en The Green Go
Een vitale en circulaire werkomgeving met biophilic design?
Deze workshop is alleen in ronde 2 te volgen!
Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor onze gezondheid en welzijn, dat begrijpen we allemaal. Echter: het merendeel van onze tijd brengen we binnen door, op de werkplek. Maar wat als we je vertelden dat je de voordelen van de natuur ook binnen kunt ervaren? Dat is waar biophilic design om de hoek komt kijken.
Biophilic design biedt ons richtlijnen en inzichten om een natuurlijke, gezonde werkomgeving te creëren. Met als doel de voordelen van de natuur te integreren in onze gebouwde omgeving, met aantoonbare resultaten zoals verbeterde prestaties en verminderd ziekteverzuim. Deze voordelen reiken verder dan persoonlijk welzijn en hebben ook een positieve impact op de organisatie als geheel.
‘Reconnect with nature’ kan alleen maar als we de gebouwde omgeving ook natuurinclusiever maken. Hoe dat kan en wat het oplevert voor je medewerkers en de organisatie hoor en ervaar je in deze workshop.
Over de spreker
Laura Vaessen is een gepassioneerde biophilic designer, gecertificeerde bosbadgids en eigenaar van Moodo interieurontwerp en The Green Go. Met een diepgaande toewijding aan het "Reconnect with Nature"-principe, heeft ze zich jarenlang ingezet om de band tussen mensen en hun natuurlijke omgeving te herstellen, zowel binnen als buiten.
Als biophilic designer is Laura's missie om mensen opnieuw te verbinden met de natuurlijke wereld wanneer ze zich binnen de gebouwde omgeving bevinden. Via The Green Go, legt ze juist weer de brug naar de buitenwereld met het innovatieve concept 'bosbaden voor bedrijven'. Dit alles met als uiteindelijk doel een betere gezondheid voor individuen en een duurzamere toekomst voor onze planeet.
Laura speelt een leidende rol in de promotie van biophilic design in Nederland en fungeert als drijvende kracht achter het Biophilic Design Academy (BDA)-platform. Als docent in circulair interieurontwerp draagt ze haar kennis en passie over aan anderen, met als ultiem doel het bevorderen van een natuurinclusieve en daarmee gezonde toekomst.
FMN Connect XL: "Reconnect with nature". Ben jij erbij op 16 november 2023?