Nieuws

Beleving, productiviteit en piekbezetting dalen al pre-covid

Profielfoto van FMN Redactie
26 november 2020 | 1 minuut lezen

De NFC Index Werkomgeving laat zien dat de productiviteitsperceptie en de beleving van de werkomgeving vorig jaar gedaald zijn, maar over de laatste vier jaar stabiel zijn gebleven. Ook is de gemiddelde piekbezetting van de werkplek in 2019 pre-covid gedaald. Dit zijn kernconclusies van de NFC Index ® Werkomgeving 2019 die donderdag 26 november 2020 is gepresenteerd.

Door continu inzicht in bezetting en benutting, kan beter worden ingespeeld op vraag en aanbod naar werkplekken. Hierdoor kan efficiënter worden omgegaan met de beschikbare capaciteit. Beleving, productiviteit en trots laten voor dit jaar ook een daling zien en schommelen door de jaren rond het langjarig gemiddelde. Dit wordt veroorzaakt door een variatie in de sectoren die data leveren.

Ratio en emotie

De werkomgeving is meer dan alleen vierkante meters en een werkplek; het is de optelsom van ruimte, soorten werkplekken, bezettingsgraad en ruimtebeleving. Daarnaast is het een plek waar je productief moet zijn én je goed moet voelen. De werkomgeving is daarom niet alleen ratio maar zeker ook emotie.

Kwantitatieve inzichten werkomgeving

De NFC Index ® Werkomgeving 2019 geeft inzicht in de grootte van de werkplek in relatie tot de gemeten factoren trots, productiviteit, werkplekbeleving en bezettingsgraad (gemiddeld en piek). In de NFC Index Werkomgeving worden de belangrijkste kwantitatieve inzichten van de werkomgeving gebundeld om integraal inzicht te verschaffen in de ontwikkeling van de werkomgeving in Nederland. Deze ontwikkeling is zichtbaar gemaakt over de jaren 2016, 2017, 2018 en 2019. De NFC Index® Werkomgeving wordt samengesteld in samenwerking met Colliers InternationalLeesman en Measuremen.

Download het jaarbericht 2020 en bekijk hieronder de video waarin Harold Coenders, bestuurslid Data & Kengetallen, de NFC Index ® Werkomgeving 2019 toelicht.