Nieuws

Een bewuster kopje koffie

Profielfoto van FMN Redactie
29 juni 2021 | 1 minuut lezen

Zowel thuis als op het werk drinken we graag een kop koffie. Op het gebied van consumptie is koffie dan ook een van de producten die voor het meeste afval zorgen. Hoe kun je het koffieverbruik binnen je organisatie verduurzamen? Het start met een kritische blik en bewustzijn.

Van afval naar grondstof

Ieder kopje koffie levert afval op en op jaarbasis hebben we het over een aanzienlijke hoeveelheid. De eerste stap in het verduurzamingsproces is om het koffiedik apart weg te gooien bij het biologische afval. Ook zijn er mogelijkheden om koffiedik te hergebruiken, bijvoorbeeld voor bemesting en producten van gerecycled materiaal.

Naast de koffie zorgen wegwerpbekers en roerstaafjes voor afval. Gebruik zoveel mogelijk afwasbaar servies of kies als je toch wegwerpmateriaal nodig hebt, voor hernieuwbare grondstoffen.

Herkomst van de koffie

Nog een manier om te verduurzamen is door te kijken naar de herkomst van de koffie. Hoe zijn de productie- en lokale omstandigheden? Een voorbeeld van een keurmerk die hierop let, is de Rainforest Alliance. Het keurmerk is opgericht om lokale boeren en gemeenschappen te helpen bij het creëren van duurzamere omstandigheden.

Vervangen van onderdelen 

En dan de koffiemachine zelf. Ook hier zijn duurzamere alternatieven voor. Zo zijn er partijen die zowel duurzame koffie als refurbished koffiemachines aanbieden. Versleten onderdelen worden vervangen zodat de machines na afloop van een leasecontract opnieuw kunnen worden gebruikt. 

Social impact

Daarnaast zijn er partijen binnen de koffiebranche die maatschappelijk verantwoord ondernemen door bijvoorbeeld een deel van de opbrengst van de koffie(machines) te doneren aan een goed doel. Door met zulke partijen samen te werken, creëer je social impact.

Wat is jouw tip voor een duurzamer kopje koffie?

Profielfoto van Hans G.J. Topée
Hans G.J. Topée
3 jaar geleden
Profielfoto van Hans G.J. Topée
Hans G.J. Topée
3 jaar geleden

Bewuster koffie drinken?

De werkelijkheid van bewuster en duurzamer is soms weerbarstig. De waarheid over minder afval rond koffiebekertjes ligt voor de hand, maar onderzoek heeft ook aangetoond dat de maak- en vervangingskosten van afwasbaar servies ook hoger kunnen liggen.

Tegelijkertijd is goedkoop ook duurkoop en niet altijd gezond. Door de inzet van kwaliteits-koffiemachines en het gebruik van goede koffie en verse melk, bleek het koffiegebruik af te nemen en het water/thee-gebruik toe te nemen. Waarmee investeren in kwaliteit ook investeren in gezondheid kan zijn. Betere en dus duurdere koffie drinken.

Ook zien we (zeker nu - thuiswerken) dat we 'om de hoek' en thuis betere koffie zijn gaan drinken dan aanwezig in menig kantoor. Voor facilitair denkers voer voor overweging in balans met je eigen bedrijfscontext.