Center for People and Buildings en ‘verbinding in de hybride wereld…’!
Center for People and Buildings en ‘verbinding in de hybride wereld…’!
Congres
Het Center for People and Buildings organiseerde op 13 oktober 2022 in ‘De Loods’ in Rijswijk het congres ‘Vinden van verbinding in de hybride wereld'. Een goed bezocht congres met een diversiteit aan deelnemers op een mooie locatie. Het congres ging in een dagprogramma langs kennis over de geschiedenis van verbinden, parallelsessies, het ‘Nationaal Onderzoek Activiteiten op het Werk’ naar conclusie en ‘Werk in Transitie’ en vervolgonderzoek.
De rode draad van de dag kan gevonden worden in gewenste wendbaarheid van organisaties die zich afspeelt binnen een aantal ontwikkelingen.
- Maatschappelijke ontwikkelingen: (Klimaatcrisis, Wooncrisis, Asielcrisis en Koopkrachtcrisis);
- Organisatorische ontwikkelingen: (Aantrekkelijk blijven als werkgever, Uiteenlopende wensen en behoeftes medewerkers en Zoekend naar verbinding)
- Werkproces ontwikkelingen: (Van kantoor, naar thuis, naar hybride, Diversiteit aan samenwerkingsvormen en Team- en organisatie-overschrijdende samenwerking);
- Werkomgeving ontwikkelingen: (Lagere bezettingsgraden, (Hybride) ontmoeten en geconcentreerd werken en Verschuiving van vast naar flexibel gebruik kantoor).
Lessen
In de parallelsessies ‘Kun je hybride werken in bestaande kantoren’, ‘Is het kantoor nodig voor samenwerken’ en ‘ Leren van Pilots’ werd duidelijk dat we het hebben over het integraal nadenken over de ondersteunende processen FM, RE/Vastgoed, HR en IT. Daarbij is het integrale nadenken cruciaal en alleen passend als het plaatsvindt binnen de doelstelling en visie van ‘de’ organisatie. Daardoor is er geen éénduidig beeld en is alles contextafhankelijk, wat roept om een nadere duiding en segmentatie (tips en aanpak per branche).
De les die we ook uit het congres kunnen halen is dat veel dingen niet ‘nieuw’ zijn, maar wel vragen om vernieuwde aandacht. Zaken zijn weggezakt, niet geactualiseerd of nieuw voor de nieuwe generaties (denk aan al lang bestaande hospitality concepten, Het Nieuwe Werken, Anders Werken, het kantoorgebouw van Centraal Beheer (Hertzberger - 1972), ingesleten gedrag en bijvoorbeeld de boeken van Frank Duffey (The New Office – 1992) en Juriaan van Meel (The Activity Based Working Practice Guide – 2020)( red.)
Tegelijkertijd zien we dat zaken minder generatie-afhankelijk zijn, maar voortkomen uit de opvolging van ‘tijdperken’ (de kromme van Kondratieff) die cycli herkend op basis van de maatschappelijke ontwikkelingen (zie de maatschappelijke reacties van alle generaties op de huidige crisissen).
Het Nationaall onderzoek 'Activiteiten op kantoor' geeft invulling en richting aan de vragen 'Kantoren, wat doe je ermee', 'Wat doe jij als je aan het werk bent?' en 'Wat doen we op kantoor (kijk hier). De uitkomsten zullen op een komende onderzoeksfase bekend worden gemaakt.
Voortgang
Het Center for People and Buildings zet koers met het onderzoek ‘Werk in Transitie’, waar kennisdagen, monitoring, het volgen van pilots en verdiepende onderzoeken deel van uitmaken.
Daarnaast is er een Kennisplatform voor de kenniskring, een Diner Pensant, Kennisdagen en Congres. Voor alles is het nodig te beschikken over voldoende data voor onderzoek naar effecten, onderliggende mechanismen en sturingsmogelijkheden.
Zeker een interessant congres, waarbij het CfPB op wetenschappelijke basis kijkt naar mensenwerk in kantoren.
Actie
Wil je meer weten over de mogelijkheden tot participatie en publicaties van het Center for People and Buildings, of heb je vragen over het congres, kijk dan op de site van het CfPB en/of neem contact op met +31 (0)15 2781271, of met deelnemers van het FMN Expertteam Huisvesten.'
Namens:
Facility Management Nederland (FMN), Expertteam Huisvesten
Hans GJ Topée en Guido Meijer