Print columnartikel
Column
Brood en meer Granen...?
Brood wordt gebakken van graan. Maar hoe gebakken en met welk en hoeveel graan...?
Hans G.J. Topée
27 juni 2022 | 1 minuut lezen
"Brood"
Een bakker bakt zijn brood van graan. Maar er zijn tegenwoordig ook bakkers die brood bakken van méér graan. Hoeveel meer graag past er dan in een brood en hoe zit het met fabrieksbrood? Hier in de buurt wordt veel brood verkocht, turks, marokkaans, lokaal in Den Haag gebakken goed brood, en hier om de hoek zelfs heel lokaal elke dag gebakken, zichtbaar vanaf de straat.
Nu is een fabrieksbrood berst groot, weegt ongeveer 700 gram, maar wordt samengeknepen een hele kleine homp boord. En kost slechts iets mer dan € 1,40. Een kleiner brood om de hoek is ook zo zwaar, maar kan niet echt samengeknepen worden en kost iets meer dan € 5. En, dat fabrieksbrood houdt het zeker een week uit in de trommel, maar met het verse brood kun je na drie dagen een winkelruit ingooien.
Brood zien we in veel varianten terug in de winkels, de horaca en de (bedrijfs)catering. Vaak als een basis voor een mooie voedzame en duurzame maaltijd (component).
De Keuringsdienst Van Waarde ging op onderzoek uit, en op bezoek bij bakkers en deskundigen.
Klik hier voor de uitzending over: 'MeergranenBrood'.
Facility Management
Weer een mooi verhaal over consumptie, voeding, grondstoffen en gemak. De consumptie die veelal door marketing gedreven wordt, en leidt tot gemak en lage prijzen. Welvaart is/was het doel, waarbij we nu moeten gaan voor Welzijn en echte pure materialen (grondstoffen) zonder toevoeging. Van gemak naar iets verder zoeken voor goed en eerlijk. Ook bij de bakker.
Ken jij de samenstelling, de herkomst, het etiket en de bijsluiter bij al jou producten? Welke waarde leveren we nu en wat wil die eindgebruiker eigenlijk, en wat is hij onderweg en thuis gewend. Je zult verbaasd zijn van de verschillen.
Ik gun ieder bedrijf zijn eigen 'voedings-deskundige’!
Laten we vooral echte waarde en gevoel betrekken bij keuzes in al die unieke dingen die we mogen doen. Vooral met echte materialen…!