Column

Duurzaam op vakantie geweest...?

Over een product en een vak, en de relatie met de kennis over en de kwaliteit van de producten.
Profielfoto van Hans G.J. Topée
Hans G.J. Topée
10 september 2022 | 2 minuten lezen

Vakantie

Duurzame vakanties. Ze zijn er in alle soorten en maten. Zonder en met vliegtuig. Van safari’s in Afrika tot all-inclusives in Turkije. Niet alleen ver, maar ook fair.

Maar hoe doen ze dat eigenlijk: je vakantie eco maken? 90% van het duurzaamheidsprobleem is het vliegtuig. Duurzaam reizen is een zaak van geen belang, blijkt: (‘klein bier’).

De verslaggevers van de Keuringsdienst namen de telefoon ter hand, en zochten reisorganisaties en het zwembad op en duiken zo in de wondere wereld van ons consumptiegedrag

Voor de aflevering klik hier: ‘Duurzaam op Vakantie’

Facility Management

Weer een mooi verhaal over consumptiegedrag, energie, duurzaamheid, gedrag en prijs. De consumptie die veelal door marketing gedreven wordt, en vaak leidt tot gemak, hogere prijzen en slechte producten (zeker op vakantie).

Ken jij de samenstelling, de herkomst, het etiket van en de bijsluiter bij al jouw facilitaire producten, ook die in de inkoopketen? Gesjoemel met samenstelling van producten en bijsluiters, of gewoon geen duurzaam product. Welke waarde leveren we nu en wat wil die eindgebruiker eigenlijk, en wat is hij onderweg en thuis gewend? Je zult verbaasd zijn van de verschillen.

Welzijn is toch ons doel, maar bereiken we dat wel met al onze facilitaire producten? En hoe zit het met de kwaliteit, ambachts- en productkennis van onze professionals? Duurzaamheid, eco en fair is nog een lastig begrip.

We weten het, en we zitten vol met goede bedoelingen, maar hoe zit het nu met de regels, labels, geboden toegang, bouwbesluit, de regie, de toetsing en de sanctie.

Ik gun ieder bedrijf zijn eigen 'product-deskundige’….!

Laten we vooral echte waarde en gevoel betrekken bij keuzes in al die unieke dingen die we mogen doen. Vooral met echte producten!

Oorsprong

Lekker vakantievieren kan goed samengaan met aandacht voor het milieu: door te reizen per bus of trein, te kamperen en verder lekker te luieren, wandelen of mountainbiken. Vermijd het vliegtuig, dat zorgt voor grote klimaatimpact.

Het vervoer springt vaak in het oog als het gaat om de klimaatbelasting van vakanties. Dat komt vooral door vliegen, zoals je zelf kunt checken via klimaatwijsopvakantie.nl. Vliegen vraagt veel fossiele brandstof en levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. Maar ook water- en energiegebruik ter plaatse en de activiteiten die je onderneemt hebben impact.