Column

OCEAANPLASTIC…?

Over duurzaamheid, recycling, kosten en marketing
Profielfoto van Hans G.J. Topée
Hans G.J. Topée
22 mei 2023 | 2 minuten lezen

Ik schreef al eerder columns over de ‘Keuringsdienst van waarde’, altijd met een link naar het vakgebied. Ze zijn er weer met mooie uitzendingen. Toch eens kijken. Het leert best veel!

Afval

Afval is al erg genoeg. In Nederland produceren we jaarlijks meer dan 60 miljoen ton afval. Aan de ene klant lijkt er 80% in diverse vormen gerecycled te worden, maat ook lezen we dat slechts 13% van de grondstoffen in Nederland bestond uit hergebruikte materialen (CBS).

We horen en lezen veel over producten gemaakt van gerecyclede materialen. Om de plastic soep te bestrijden, pronken vele fabrikanten met duurzame claims over het maken van nieuwe plastic producten van oude oceaanplastics. Dat is best spannend. Vooral als je weet dat hergebruik best heel lastig is.

De verslaggevers van de Keuringsdienst namen de telefoon ter hand, en bezochten verkopers, fabrieken en afvalopruimers tot in Canada, en zochten naar de waarheid rond dat ‘Oceaan Plastic’.

Voor de aflevering klik hier: ”Oceaan Plastic”.

Facility Management

Apart en vervelend die verhalen over afval en plastic. Duurzaam doen en zijn lijkt zoveel lastiger dan duurzaam spreken...

Hoe ga jij als professional om met de lange keten van toeleveranciers en hoe zij er in zitten? Ken jij de echt samenstelling, de herkomst, het etiket van en de bijsluiter bij alle facilitaire producten in jouw inkoopketen?

Niet makkelijk

Het is niet makkelijk, het vraagt om inzicht en sturing, waarbij we vooral de goede dingen doen. Die dingen waar je verstand van hebt, en die gewone dingen gewoon goed doen. Wil je meer invloed op zaken hebben, dan moet je echt je kracht en je kennis gebruiken en tot oprechte daden komen. Tenslotte gaat het over fundamentele morele waarden!

Ik gun ieder bedrijf zijn eigen 'product-deskundige’….!

Laten we vooral echte waarde en gevoel betrekken bij keuzes in al die unieke dingen die we mogen doen. Vooral met echte producten!

Oorsprong

Kunststoffen of (Engels) plastics, zijn chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden vervaardigd. Kunststof is materiaal dat is opgebouwd uit zeer grote moleculen (polymeren), die ontstaan door chemische synthese, dat wil zeggen een chemische reactie waardoor er een nieuwe synthetische stof ontstaat vanuit natuurlijke grondstoffen. De grondstoffen van de plastic-chemie zijn koolwaterstoffen afkomstig uit aardolieraffinage. Deze grondstoffen gaan tijdens de chemische synthese covalente of ionaire bindingen aan en vormen zo amorfe of kristallijne stoffen.