Activiteit

Webinar Spaarconstruct

08 maa
Woensdag 8 maart 2023
15:00 tot 16:00
Webinar
Profielfoto van FMN Redactie
2 minuten lezen

Hoe ga jij de klimaatdoelstellingen van Parijs behalen? Welke rol neemt je verhuurder hierin? En welke stappen kan jij als huurder zetten? Is samenwerking niet veel handiger? Maar hoe pak je dat aan?

Wat kan je als huurder doen?
Facility- en vastgoedmanagers hebben als huurder van het pand vaak weinig invloed op het verduurzamen van het gebouw, maar zijn wel verantwoordelijk voor de energierekening. Hoe kunnen we deze belangen in lijn krijgen met het grotere doel voor het stevig verduurzamen van onze gebouwen? Hoe kunnen de huurders het gesprek aangaan met de eigenaar een meer proactieve rol nemen in het verduurzamingsvraagstuk?

De verduurzamingsopgave
Het verduurzamen van de utiliteitsbouw op basis van de Paris Proof normering kost 34 miljard euro, een behoorlijk bedrag waar niemand eigenaarschap over neemt. Wat nou als dit bedrag behapbaar wordt gemaakt door het delen door het aantal m2 tot aan 2050? Dan kost de verduurzamingsopgave gemiddeld 9,- euro per m2 per jaar voor de eigenaar en voor de huurder. Ze dragen samen de lusten en lasten en zijn samen verantwoordelijk. Hoe gaan we dit realiseren? Middels het spaarconstruct!

Spaarconstruct
De afgelopen twee jaar is dit idee verder uitgewerkt tot een spaarconstruct. Een situatie waarin de huurder en verhuurder samen een renovatiepaspoort voor het gebouw opstellen. Hierin staat hoe zij de klimaatdoelstellingen gaan halen voor hun gebouw. De eigenaar en huurder creëren een spaarfonds waarin ze de lusten en lasten van verduurzaming samen delen en samen plannen maken om verduurzaming van het eigen pand te gaan realiseren. De eigenaar en huurder zijn dus gezamenlijk verantwoordelijk voor de verduurzamingsopgave en voor de verdeling van de kosten, (het zogenoemde split incentive) die zij met de juiste afspraken kunnen waarborgen. We zijn op dit moment constructief in gesprek met Ministerie van Binnenlandse Zaken om te kijken naar het juiste instrumentarium om de versnelling van de verduurzaming van de gebouwde omgeving gezamenlijk te realiseren.

Webinar
Met het verduurzamen van het pand, neemt de waarde van het pand toe. Het voordeel voor de huurder is het gebruik van een duurzamer en energiezuiniger pand wat de gebruikskosten op de lange termijn verlaagt. Deze en andere voordelen lichten wij graag verder toe in deze webinar. Ben je er ook bij? Meer informatie over het spaarconstruct vind je hier.

Op woensdag 8 maart 2023 zijn leden van FMN welkom om deze webinar van 15.00 tot 16.00 uur online bij te wonen. Aanmelden hiervoor is niet nodig. Gebruik hiervoor de volgende Spaarconstruct Teams-meeting link.

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.