Nieuws

Allemaal vrij! Iedereen blij?

Profielfoto van Redactie FMN
7 september 2023 | 2 minuten lezen

Op een prachtige oude en ambachtelijke locatie, de ‘Villa Jongerius’ in Utrecht werd dit tweede jaarcongres door het  Center for People and Buildings georganiseerd. Vorig jaar ging over verbinding en nu was het thema ‘de houdbaarheid van hybride werken’.

Tijdens het goed bezochte congres zette Jacqueline Schlangen met data en statements de toon voor de dag. De cijfers uit het programma Werk in Transitie geven voer tot nadenken. 20 jaar hybride werken laat een mooi grafiek zien. Medio 2023 wordt er 53% thuis gewerkt, 10% elders en 37% op kantoor. We vragen ons nog steeds af of en hoe we waarvoor we mensen naar kantoor krijgen, we twijfelen over de mix, en het individu vindt zichzelf productiever dan hun team.

Thuis lijkt dus goed te zijn voor concentratie en individuele prestatie. Hybride is geworden tot een model waarin medewerkers een grote keuzevrijheid hebben.

De sociale verbondenheid en vooral het bovenstaande beeld was toch een ‘wordt wakker momentje’. Helder is dat op korte termijn alles mooi lijkt, maar dat we zonder visie en leiderschap in de komende vijf jaar (slecht) negatieve effecten zien. Denk daarbij aan een sterk dalende omzet, en een forse terug val in ontwikkeling en innovatie gekoppeld aan minder verbinding met de cultuur.

Werksessies

Samen werken was ook aan de orde. In 5 sessies ging men in gesprek over: Generaties op de werkvloer, Prettig druk?!, Stapsgewijs in gesprek, Meer hybride-minder kwaliteit? en is keuzevrijheid wel zo fijn?

Uit dit werken kwamen de volgende punten sterk naar voren:

  • Verschillen tussen generaties lijken mee te vallen maar het starten van de dialoog tussen generaties lijkt wel aan de orde;
  • Bij een goede inrichting blijkt ‘te druk’ niet aan de orde;
  • Het invoeren van ‘ankerdagen’ en ‘ankerplekken’ verspreid over week en gebouw lijkt een goed deel van de oplossing;

Werken

Belangrijke factoren scoren thuis beter dan op kantoor, naast de algemeen bekende zaken zoals minder reistijd, een betere balans tussen werken en privé, meer autonomie in je werk en je beter kunnen concentreren. En is die werkomgeving dan echt thuis beter dan op kantoor? Het is maar wie je het vraagt en helaas zijn een aantal comfortzaken op kantoor al langere tijd niet goed geregeld.

De nabijheid van collega’s is voor de jongere generaties belangrijker aan het worden. Sociale contacten, teamspirit, het terloops leren en het uiteindelijk leveren van kwaliteit worden gemist. En toch blijven we wat hangen in het maken van de juiste keuzes of het zelfs niet maken van die keuzes.

Kijken we naar de eerdergenoemde korte en lange termijn, dan leidt alles tot een verzwakking van organisaties en medewerkers, en is het tijd voor leiderschap en keuzes.

Paneldiscussie

De dag werd afgesloten met een paneldiscussie, waarbij alles aan de orde kwam, ook de diverse oplossingen op breed gebied. Nog meer keuzes? In ieder geval genoeg voer voor vervolg. Zowel onderzoek, wellicht sneller en breder over meerdere bedrijfstakken, en met een focus op prioritering.

 

Informatie

Ga voor meer informatie naar: https://www.cfpb.nl/

of bel naar: +31 15 2781271