Nieuws

7 zekerheden Keurmerk Schoon: hierom kies je bij uitbesteden van schoonmaak voor een schoonmaakbedrijf met het Keurmerk Schoon

Profielfoto van Ilse Mariën
22 februari 2024 | 2 minuten lezen

Zeven zekerheden
Het Keurmerk Schoon biedt opdrachtgevers 7 zekerheden bij de inhuur van (specialistische) schoonmakers of glazenwassers. 
Kies je voor een Keurmerk Schoon-bedrijf, dan weet je dat dit bedrijf:

1. De financiële en personele administratie op orde heeft
Met de NEN4400-1-certificering (SNA-norm) minimaliseer je het risico op ketenaansprakelijkheid. Deze certificering wordt geadviseerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en is vereist voor het voeren van het keurmerk. Het certificaat toont aan dat het schoonmaakbedrijf belasting en premies correct afdraagt en dat de medewerkers in Nederland mogen werken. Hiermee voorkom je zo goed mogelijk de kans op een naheffing door de Belastingdienst of de Nederlandse Arbeidsinspectie wanneer een schoonmaakbedrijf failliet gaat, haar afdrachtsverplichtingen niet kan nakomen, de personeelsadministratie niet op orde heeft of illegalen in dienst heeft.

2. De schoonmaak cao juist toepast
Het bedrijf betaalt de medewerkers een goed loon, zorgt voor een reële werkdruk en biedt goede arbeidsvoorwaarden: 26 vrije dagen, eindejaarsuitkering, goede pensioenopbouw, uiteenlopende opleidings- en ontwikkelmogelijkheden en een regeling om eerder te stoppen met werken.

3. Investeert in de vakbekwaamheid van medewerkers
Alle schoonmaakcollega’s zijn opgeleid voor het schoonmaakvak of krijgen binnen twaalf maanden na indiensttreding de Vakopleiding Schoonmaak aangeboden. Daarnaast stimuleren bedrijven de schoonmakers om gebruik te maken van de talloze mogelijkheden die de branche biedt om horizontaal of verticaal door te groeien.

4. De contractverplichtingen nakomt
Om te borgen dat het schoonmaakbedrijf de contractverlichtingen nakomt, zijn er contact- en overlegmomenten ingericht tussen het schoonmaakbedrijf en de opdrachtgever.

5. De Code Verantwoordelijk Marktgedrag heeft ondertekend
In de code is vastgelegd dat bij inkoop de kwaliteit van het schoonmaakwerk en goede arbeidsomstandigheden leidend zijn. Het schoonmaakbedrijf draagt zo bij aan een duurzame marktwerking en u loopt minder risico op ketenaansprakelijkheid als je aanbesteedt op Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) in plaats van op laagste prijs.

6. De juiste verzkereingen heeft, dus geen gedoe bij schade
Stel dat de schoonmaakmedewerker schade bij jouw bedrijf veroorzaakt, dan regelt de opzichtverzekering dat het schoonmaakbedrijf verzekerd is voor vergoeding van deze schade. Het schoonmaakbedrijf is immers aansprakelijk, maar als er geen financiële dekking is, blijft jouw onderneming met de brokken zitten. Bedrijven met het Keurmerk Schoon hebben dit dus verzekerd.

‚Äč7. Minimaal 1x per jaar op alle bovenstaande onderdelen wordt getoetst door een onafhankelijke keuringsinstantie

Nieuwe animatie
Klik hier door naar de nieuwe animatie over de 7 zekerheden van het Keurmerk Schoon.

Wil je meer weten over het Keurmerk, de 7 zekerheden of ben je op zoek naar een betrouwbaar schoonmaakbedrijf in jouw regio? Bezoek dan de website voor meer informatie.