Nieuws

Branche-organisaties verkennen toekomst arbeidsmarkt

Profielfoto van Jannemarie Vergunst
30 september 2024 | 1 minuut lezen

Op 24 september onmoetten de brancheverenigingen in de Schoonmaak* en FMN elkaar opnieuw om de samenwerking verder te bestendigen en om gezamelijke uitdagingen te verkennen.

Het gesprek volgt op een door FMN eerder georganiseerde meeting met als doel de standpunten en activiteiten van de aanwezige partijen te verhelderen en de synergie op te zoeken. FMN- voorzitter Michel Tobé kijkt terug op een waardevolle bijeenkomst.

De voorzitter van Schoonmakend Nederland, Tamara van Ark, nam deze keer de groep mee in het rapport van de Staatscommissie Demografie 2050, over de vraagstukken die zullen ontstaan op de arbeidsmarkt. Een lijvig boekwerk van maar liefst 400 pagina’s, maar op basis waarvan een mooie uitwisseling van standpunten en ideeën plaatsvond. 

Een lacune in het rapport lijkt het ontbreken van de sterk opkomende rol van AI. Deels gaat het dan om de impact daarvan op de uitvoering van schoonmaakwerk maar zeker ook op de overname door AI van werkzaamheden in vooral de kantoorsector. En feitelijk een nu onbekende bom onder ieder rapport of plan.

Partijen hebben afgesproken elkaar in februari 2025 weer te ontmoeten. 

MKB-branchevereniging Schoonmaken is een Vak – SIEV; Schoonmakend Nederland; Code Verantwoordelijk MarktgedragVereniging Schoonmaak Research en de branchevereniging voor Gespecialiseerde Facilitaire Inkopers VGFI.