Nieuws

Sta jij ook voor gezonder én productiever werken? [branded content]

21 april 2021 | 3 minuten lezen

[BRANDED CONTENT] Dagelijks zitten we zo’n 7 à 8 uur op kantoor of onze thuiswerkplek. Onze lichamen zijn er echter voor gemaakt om constant in beweging te zijn. Geen wonder dat veel werknemers fysieke klachten krijgen. De oplossing is even simpel als doeltreffend: blijf gedurende de dag in beweging. 

Activerende oplossingen

In beweging blijven kan fysieke klachten op termijn voorkomen. Het is een hot item. Zeker nu veel mensen thuiswerken en daar toch minder bewust met hun werkhouding bezig zijn. Fysiotherapeuten zien een groeiend aantal mensen dat zich meldt met werkgerelateerde klachten, en de verwachting is dat dit aantal de komende tijd fors zal blijven groeien. Tijd dus om te gaan staan voor vitaliteit en bewust na te denken over geschikte, activerende oplossingen voor op kantoor, maar zeker ook voor de thuiswerkplek. 

Een zit-/statafel is een ideale oplossing; met slechts één meubelstuk creëer je in een handomdraai een breed scala aan bewegingsmogelijkheden. De functionele bureaus helpen om afwisselend in een zittende en (half)staande positie te werken waardoor de druk van het ruggenwervel en de nekspieren wordt weggehaald. 

Zitten - staan - bewegen

Nowy Styl adviseert de volgende routine voor ieder uur dat je aan het werk bent: 30 minuten zitten, 15 minuten staan en 15 minuten bewegen. Afwisselend een gesteunde of actieve werkhouding aannemen is goed voor de bloedcirculatie en zal niet alleen het comfort, maar ook je effectiviteit tijdens werktijd vergroten. Uit een Britse studie is gebleken dat proefpersonen die een jaar met een zit-/stabureau werkten zich minder moe voelden, en ze gaven aan dat zij zich meer betrokken voelden bij hun werk.
Daarnaast verbrand je door in beweging te blijven meer calorieën en wordt de kans op overgewicht en bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker aanzienlijk kleiner. Niet voor niets wordt soms gezegd dat zitten het nieuwe roken is. 

Het staat of valt met het juiste gebruik

Er is veel aandacht voor het creëren van een goede thuiswerkplek, maar de effectiviteit hiervan staat of valt met het juiste gebruik ervan. Hoe kun je een zit-/statafel optimaal benutten?

  • Stel de hoogte van het tafelblad zo in dat je beide ellebogen losjes langs je lichaam kunt laten hangen.
  • Zet het toetsenbord en de muis recht voor je, niet te ver van je af en dicht naast elkaar. Een toetsenbord zonder numeriek toetsenblok heeft de voorkeur, omdat de muis dan dichterbij kan liggen.
  • Wissel de staande houding na maximaal 20 minuten weer af met een (half)zittende houding. Vergeet je soms de tijd? Maak gebruik van pauzesoftware of een van de vele beschikbare apps zodat je er tijdig op wordt gewezen dat je moet wisselen van houding. 
  • Zorg dat je rechtop staat en niet op één been gaat hangen.

Je kunt er ook voor kiezen om de druk van de voeten af te halen door een bladhoogte te kiezen boven navelhoogte. Schuif het toetsenbord dan wel verder weg op het tafelblad, zodat de onderarmen op het bureaublad kunnen rusten. Op deze manier haal je het gewicht van je armen, nek, schouders, rug en voeten weg. Nog een extra voordeel van deze hoge positie van het werkblad: als je nu de behoefte krijgt om te gaan hangen, zal dit niet comfortabel aanvoelen. Dit zal je dus niet doen.

Meer weten en kennismaken?

Op 23 juni 2020 vond de webinar ‘De Thuiswerkplek 2.0’ plaats waarin dieper werd ingegaan op hoe je een goede ergonomische (thuis)werkplek creëert, onder andere met behulp van een zit-/stabureau. Wil je deze webinar bekijken? Dat kan hier.  

Zoveel mensen, zoveel wensen. Omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, biedt Nowy Styl een ruim assortiment zit-/statafels aan, elk met haar eigen kenmerken. Zo creëer je eenvoudig een werkplek waarmee je niet alleen je gezondheid maar ook je productiviteit en effectiviteit aanzienlijk verbetert. Meer informatie vind je op de website van Nowy Styl.

Let’s make your space together!

Nowy Styl

Dit artikel is geplaatst als branded content. Branded content is content die op verzoek van een derde partij wordt geplaatst. Deze derde partij betaalt hiervoor. FMN stelt enige voorwaarden aan de inhoud van deze content, zoals de relevantie voor het vakgebied. Uit de plaatsing mag echter niet worden afgeleid dat de inhoud ook een standpunt of mening van FMN vertegenwoordigt. Geïnteresseerd in de advertentiemogelijkheden van FMN? Neem dan contact op met de afdeling Communicatie van FMN via communicatie@fmn.nl.