Nieuws

Aan de slag met je kernwaarden

Profielfoto van FMN Redactie
24 september 2020 | 3 minuten lezen

Je kernwaarden ontdekken en naleven om zo meer uit je leven en jezelf te halen: hoe doe je dat? Tijdens de interactieve FMN Young-webinar ‘Persoonlijk geluk’ vertelde coach Frederiek Vetkamp hoe je je kernwaarden vindt, welke obstakels in de weg kunnen staan bij het naleven van je kernwaarden en welke acties je kunt ondernemen om vaker naar je kernwaarden te leven. De deelnemers werden aan het werk gezet met uitdagende opdrachten. Aan de hand van de video-opname en presentatie kan ook jij vandaag nog aan de slag met jouw kernwaarden!

Frederiek Vetkamp is eigenaar van praktijk 27°Coaching en is gespecialiseerd in het begeleiden van studenten en young professionals. Volgens Frederiek is het belangrijk om jezelf beter te leren kennen en begrijpen, want daardoor kan je keuzes maken die bij je passen.

Zinvol leven

Als jongvolwassene is je zelfbeeld volop in ontwikkeling. Dit kan je kwetsbaar maken. Een laag zelfbeeld zorgt er vaak voor dat het lastiger is om met tegenslagen of moeilijke situaties om te gaan. Het is daarom belangrijk om contact te maken met je verlangens en datgene dat jij écht belangrijk vindt: je kernwaarden. Kernwaarden zorgen voor focus en helderheid en helpen bij het nemen van beslissingen die bij je passen. Ook zorgt naleven van je kernwaarden voor voldoening en een zinvol leven.

Wat zijn kernwaarden eigenlijk?

Kernwaarden zeggen wie je op dit moment bent en zijn een onderdeel van jezelf. Ze helpen je ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven. Frederiek vergelijkt het met een soort van plattegrond die je de weg wijst zodat je in je leven de juiste keuzes maakt. Daarnaast bepalen kernwaarden je acties en houding en maken ze ook duidelijk wat ongelukkige keuzes in je leven waren.

Kernwaarden kunnen een handig kompas zijn in je carrière. Je kunt bijvoorbeeld kijken wanneer een werkomgeving matcht met jouw waarden en wanneer niet.

Moeten vs. willen

Het is soms lastig om naar je kernwaarden te leven vanwege belemmerende gedachtes en gevoelens. Deze zorgen ervoor dat je bepaalde situaties uit de weg gaat om zo controle uit te oefenen over je gevoelens. Een andere manier om controle uit te oefenen, is het opleggen van regels. In plaats van ‘willen’ leef je vanuit een ‘moeten’. Op de lange termijn heeft dit geen zin en het maakt ook nog eens moe. Je houdt jezelf constant tegen. Daarnaast volg je bij opgelegde regels vaak extrinsieke in plaats van intrinsieke doelen, terwijl juist de intrinsieke doelen energie geven. Die doelen komen immers voort uit je kernwaarden.

Vraag je daarom af wat jij werkelijk wilt doen met je leven. Wat moet je? En als je niet moet maar mag, wat wil je dan?

Ontdek je kernwaarden

Frederiek heeft een aantal oefeningen die jou helpen bij het vinden van je kernwaarden. Zie hiervoor de presentatie (vanaf slide 14). Tip: Bekijk onderaan deze pagina de webinar om te horen welke toelichting Frederiek geeft en welke inbreng de deelnemers leverden.

Een greep uit de opdrachten:

  • Beschrijf 2 piekmomenten waarop het leven voor jou mooi was. Wat gebeurde er?
  • Bij welke persoon voel jij je heel erg fijn? Wat maakt dat jij je zo fijn voelt bij deze persoon?
  • Wat zou je doen als alles mogelijk was, als het leven echt van jou was?
  • Welk(e) obstakel(s) vind je in het naleven van jouw kernwaarden?
  • Geef jij invulling aan jouw waarden of niet?
  • Hoe ga jij ervoor zorgen dat je invulling gaat geven aan jouw kernwaarden?

Niet altijd gelukkig

Frederiek benadrukt: je kunt je niet altijd gelukkig voelen. Het is zelfs beter om de ongelukkigheid in de ogen te kijken, omdat het anders aan je gaat knagen. Praat erover met anderen. Je zult dan zien dat iedereen tegen lastige dingen aanloopt. Daarnaast maak je het leven zinvol door met anderen hierover te praten.

Tips voor de toekomst

Blijf naar je kernwaarden kijken. Vraag je regelmatig af of je nog bezig bent met je kernwaarden. Welke waarden zou je respecteren als je een bepaalde keuze maakt? Het respecteren van je kernwaarden zorgt voor extra motivatie en je creëert zo een bevredigend leven voor jezelf.

Bekijk de webinar

Heb je deze webinar van FMN Young gemist of wil je hem nog een keer zien? Bekijk hem hieronder. 

 

In de presentatie vind je de opdrachten en meer informatie over kernwaarden.

Meer over 27°Coaching

Wil je meer weten over 27°Coaching of ben je geïnteresseerd in een individueel coachtraject? Bezoek dan de website van 27°Coaching of neem contact op met Frederiek via frederiek@27gradencoaching.nl / 06-39228830.


TIP! Op donderdag 17 september gaf Ron Roodhorst de eerste FMN Young-webinar over (werk)geluk. Die webinar ging over drijfveren en het vinden ervan. Bekijk de webinar hier en doe meteen de zelfscan om te zien wat jouw drijfveren zijn!