Nieuws

Werkgeluk en drijfveren: Hoe zit het eigenlijk?

17 september 2020 | 4 minuten lezen

Werkgeluk. Wat is dat nu eigenlijk en hoe bereik je het? In de FMN Young-webinar 'Drijfveren en professioneel geluk' zoomden we in op deze vraag met Ron Roodhorst. Ron nam de deelnemers aan de hand van drijfveren en zijn inzichten mee in de wereld van werkgeluk.

Waar denk jij aan als je aan werkgeluk denkt? Waar is dat geluk volgens jou van afhankelijk? En waar loop je tegenaan in je zoektocht naar ‘de leukste baan’? Ron Roodhorst, oprichter en eigenaar van facilitair management detacheringsbureau Quik, geeft aan dat er nogal wat foute aannames rondom werk heersen. Zo solliciteren sommigen omdat ze denken dat het moet, niet omdat ze zelf die baan willen hebben. Ron is hier duidelijk in: solliciteren moet vanuit interne drijfveren komen. Juist daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar je interne drijfveren: je weet dan wat je wilt en kunt. En (even) zonder werk zitten? Dat kan soms beter zijn dan geforceerd een baan aannemen die niet bijdraagt aan je geluk of ontwikkeling.

Op zoek naar je drijfveren

Hoe vind je je drijfveren nu eigenlijk? Ron gebruikt de methodiek Real Drives. Deze methode is gebaseerd op kleuren en gaat uit van het doel, gedrag en de context:

 • Doel/voorkeur - Wat wil je? Wat vind je leuk en waar ben je goed in?
 • Gedrag - Hoe gedraag je je?
 • Context - Hoe ziet de omgeving jou (op het werk)?

Je komt in een positieve flow terecht als het gedrag en de voorkeur overeenkomen.

Kleuren en kenmerken in een notendop

Hieronder zie je een beknopte weerspiegeling van de kleuren en de kenmerken die Real Drives hanteert. In de powerpointpresentatie zie je een uitgebreide uitwerking hiervan. 

 • Paars
  Dienaar - Gedreven door emotie - Hecht waarde aan geborgenheid en veiligheid
 • Rood
  Doorpakker - Daadkrachtig - Wil impact maken voor zichzelf en anderen
 • Blauw
  Waakhond - Hecht waarde aan orde en zekerheid - Afspraak = afspraak
 • Oranje
  Streber - Streeft naar resultaat en vooruitgang - Gericht op waarnemen van kansen en behalen van succes
 • Groen
  Allemansvriend - Sociaal ingesteld - Betrokkenheid
 • Geel
  Innovator - Ingesteld op kennis - Wil in vrijheid doen en denken

Als persoon kan je een combinatie van kleuren zijn, maar primaire reacties worden bijna altijd vanuit de belangrijkste kleur/drijfveer gegeven.

Wat levert inzicht in drijfveren op?

Inzicht in je eigen drijfveren levert zelfkennis op. Maar inzicht in de drijfveren en kleuren van anderen is eveneens handig en kan tot een fijnere samenwerking leiden. Zo begrijp je reacties van anderen beter, weet je hoe je een collega kunt benaderen en weet je waar zijn/haar sterke punten liggen. Ook kan een organisatie de tool gebruiken om alle medewerkers op de ‘juiste plek’ te zetten zodat iedereen het best tot zijn/haar recht komt.

Zelfinzicht is waardevol

Maar het belangrijkste van dit inzicht is toch wel om te weten wat jou drijft en wat jij belangrijk vindt. Als je eenmaal weet wat je drijfveren zijn, wordt het makkelijker om een baan te vinden die bij je past en die je blij maakt. Zeker als je net afgestudeerd bent en een scala aan mogelijkheden hebt – FM is nu eenmaal een breed veld – is het handig om functies/banen alvast weg te kunnen strepen zodat er een stuk minder overblijft om uit te kiezen. Ook kan je op basis van deze kennis goede vragen voorbereiden voor een sollicitatiegesprek.

De tips van Ron: 

 • Ontdek wat je drijft, weet en accepteer waar je wel én niet goed in bent.
 • Blijf kritisch op wat je doet en waarom je dit doet.
 • Een carrière is nooit een kaarsrechte lijn omhoog.
 • Jij bent en blijft de regisseur van je leven en loopbaan.
 • Accepteer dat mensen anders (kunnen) zijn.
 • Leer positief te oordelen in plaats van negatief te oordelen.

Aan de slag

Met de zelfscan van Quik ontdek je jouw drijfveren. Klik hier om de zelfscan te starten. Tip: niet alleen voor het arbeidsleven is deze tool geschikt; je kunt het ook prima toepassen op je leven ‘in het algemeen’ om te zien waar je écht gelukkig van wordt.

Bekijk webinar

Heb je deze webinar van FMN Young gemist of wil je hem nog een keer zien? Bekijk de video hieronder.

 

Hier kan je de powerpointpresentatie downloaden.

Kort over Quik

Quik is een facilitair management detacheringsbureau dat psychologische veiligheid boven contractuele veiligheid stelt (als dat mogelijk is tenminste, bijvoorbeeld op financieel gebied). Volgens Quik zijn de beste keuzes de keuzes die je maakt vanuit je hart. Meer weten over Quik? Bezoek de website.
 

TIP! Donderdag 24 september organiseert FMN Young de tweede webinar over (werk)geluk. De focus van deze webinar zal voornamelijk liggen op het belang en het behalen van persoonlijk geluk. Lees hier meer over de webinar en over hoe je je kunt aanmelden.