Nieuws

Tien organisaties testen de meest duurzame koffiebekers uit

Profielfoto van FMN Redactie
21 november 2022 | 2 minuten lezen

Door: Richard van Vliet en Guido Meijer

Wie heeft het antwoord op de vraag wat de meest duurzame koffiebeker is? Niemand! Er zijn zeer goede onderzoeken uitgevoerd die in de buurt komen van een volledig antwoord, maar niet eerder werden de meest duurzame opties parallel aan elkaar getest in de praktijk. En dat gaat vanaf 1 december 2022 gebeuren!

“Wat is de meest duurzame beker om koffie te consumeren, waarbij de waarde van kostbare grondstoffen wordt behouden, zoveel mogelijk wordt ingezet op duurzaam (her)gebruik en die wordt verwerkt met een zo laag mogelijke milieu impact?”

Dat is de centrale vraag, die de ruim 60 organisaties bezighouden die deelnemen aan het in 2021 gesloten KoffiebekerPact. Zij willen allemaal af van de eenmalige (koffie)bekers, die ons milieu onnodig (en intensiever dan je denkt) vervuilen. Uniek aan het KoffiebekerPact is dat de hele keten van de beker is vertegenwoordigd; van producenten, transporteurs, service providers, inkopende organisaties tot verwerkers. Voor het eerst wordt daarmee samengewerkt naar een uitvoerbare, duurzame keten.

Verbod op eenmalige koffiebekers
De overheid wil ook af van de eenmalige (koffie)bekers en heeft hier wetgeving op aangepast. Vanaf 1 januari 2024 zijn eenmalige bekers in de kantooromgeving verboden. ‘Herbruikbaar’ wordt de norm. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar beperkt en enorm complex.

Op 1 december 2022 starten tien organisaties parallel aan elkaar praktijkonderzoek. Gedurende drie maanden zullen in de werkomgeving van verschillende types omvang geen eenmalige bekers meer beschikbaar worden gesteld. Er wordt gewerkt vanuit drie scenario’s, waarbinnen zeven type koffiebekers getest worden:

  1. De organisatie verschaft eenmalig herbruikbare bekers (tegen kosten) of medewerkers nemen een beker van thuis mee. Medewerkers wassen de beker zelf thuis af. Er zijn omspoelmogelijkheden via een wasbak.
  2. De organisatie geeft medewerkers een herbruikbare beker in bruikleen voor één dag. Er zijn decentrale afwasfaciliteiten aanwezig.
  3. De organisatie geeft medewerkers een herbruikbare beker in bruikleen voor één dag. Er zijn centrale afwasfaciliteiten aanwezig.

In aanloop naar 1 december 2022 worden 0-metingen over het gebruik uitgevoerd, zodat de huidige gebruikersbeleving inzichtelijk wordt. Deze kunnen vergeleken worden met de uitkomsten van de te voeren metingen achteraf. Na de evaluatie in maart 2023 zal dé grote vraag beantwoord kunnen worden: “wat is de meest duurzame beker om koffie in te consumeren?”

Het KoffiebekerPact is een initiatief van FMN leden Yvette Watson (PHI Factory) en Guido Meijer (Philips). FMN is één van de deelnemende partijen. Wil je meer weten of deelnemen aan het KoffiebekerPact, neem dan contact op met PHI Factory via info@phifactory.com.