Nieuws

Heeft jouw kantoor al minimaal energielabel C?

Profielfoto van FMN Redactie
23 januari 2023 | 1 minuut lezen

Per 1 januari 2023 zijn eigenaren van kantoorgebouwen wettelijk verplicht om minimaal Energielabel C of hoger voor hun gebouwen te hebben. Daarnaast bestaat ook de Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen. Hierbij moeten alle energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen, doorgevoerd zijn! Toch voldoet slechts 50% van het aantal kantoren in Nederland aan deze wettelijke vereisten.  

Energie is vanwege geopolitieke spanningen schaars en de Nederlandse overheid besteedt miljarden om hoge prijzen te compenseren en energiearmoede te voorkomen. Wij kunnen met z’n allen nog veel meer doen om kantoorpanden energiezuiniger te maken. Het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal ziet het daarom als haar taak om relevante initiatieven aan te jagen en onder de aandacht te brengen van FM-ers. 

Gideon is een beweging dat duurzame veranderingen in de bouwsectdor nastreeft en zegt het eigenlijk vreemd te vinden dat zo weinig organisaties voldoen aan (minimaal) label C. Zeker omdat kleine investeringen vaak al toereikend zijn om tot label C te komen. Bovendien zijn de mogelijke besparingen substantieel. Uit onderzoek blijkt dat een kantoor met een label G gemiddeld 4x zo veel gas verbruikt als voor een gebouw met een label A. Het verwarmen van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in heel Nederland kost ca. 1,5 miljard m³ gas per jaar (naast onder andere stadverwarming). Door alle gebouwen op een A-label te brengen is hierop een besparing van 50% te realiseren. Dat is evenveel als het verbruik van 625.000 huishoudens per jaar. 

Gemeenten mogen per 1 januari 2023 boetes opleggen of zelfs kantoorpanden afsluiten als ze niet aan deze wet voldoen.

Heeft jouw kantoorpand al energielabel C? Wat heb jij al aan energiebesparende maatregelen gedaan? Praat hieronder met ons mee.