Nieuws

FMN en TwynstraGudde presenteren Marktonderzoek 2023 op FMN Connect XL

Profielfoto van FMN Redactie
6 april 2023 | 3 minuten lezen

Ieder jaar wordt in opdracht van FMN het Facility & Workplace Marktonderzoek uitgevoerd door TwynstraGudde. Het onderzoek geeft naast actuele cijfers over de omvang van de facilitaire markt inzicht in actuele ontwikkelingen voor het vakgebied. Informatie die je als FM'er niet wilt missen! Vandaag, tijdens FMN Connect XL presenteerde Jesse Manenschijn-Ghuijs van TwynstraGudde de meest opmerkelijke resultaten en overhandigde het eerste fysieke exemplaar van het Marktonderzoek aan FMN-bestuurslid Renske van der Heide. Alle bezoekers van het event kregen een fysiek exemplaar van de tiende editie van dit onderzoek mee naar huis.

Het jaarlijke Marktonderzoek is door FMN-leden gratis te downloaden. Hiervoor dien je ingelogd te zijn. De samenvatting van dit onderzoek is door iedereen gratis te downloaden. Een fysiek exemplaar is voor leden tegen alleen de verzendkosten te bestellen. Niet-leden kunnen het onderzoek tegen regulier tarief bestellen via de webshop.

Hoe maak je duurzaamheid concreet?

Meer dan zeventig procent van de respondenten in het Facility & Workplace Management-onderzoek van 2023 beschouwt 'duurzaamheid' als de belangrijkste trend, hetgeen opnieuw een toename betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Echter, onder de oppervlakte van dit gunstige resultaat blijkt het lastig te zijn om deze trend te vertalen naar concrete acties voor professionals werkzaam in het facilitaire werkveld. Het 10de Facility & Workplace Management-onderzoek belicht de historische ontwikkeling van 'duurzaamheid' en nog veel meer.Ook de tiende editie van het Nederlandse Facility & Workplace Management Marktonderzoek is een samenwerking tussen branchevereniging Facility Management Nederland en TwynstraGudde. Een onderzoek naar marktomvang, trends en ontwikkelingen. Speciaal voor de facilitair professionals. In dit marktonderzoek kijken we terug op 15 jaar facility management, zoomen in op 2023 en blikken we vooruit naar de komende jaren. 

De facility & workplace markt herstelt zich in 2022. Met een groei van 4,2% zien we de marktomvang weer terug op het niveau van 2019. In de markt gaat maar liefst 67 miljard euro om. Doordat veel leveranciers in ieder geval een deel van de kosten kunnen doorberekenen aan afnemers zagen we in 2022 flinke omzetstijgingen. 

Trends en ontwikkelingen

De facility & workplace branche krijgt een steeds belangrijkere positie in organisaties. Met name op strategisch vlak. Uit het onderzoek komen deze belangrijke trends en ontwikkelingen naar voren:

  • Duurzaamheid
  • Toekomstbestendige werkomgeving
  • Wendbaarheid