Nieuws

26 april: Stop Food Waste Day

Profielfoto van Jannemarie Vergunst
26 april 2023 | 2 minuten lezen

(bericht van onze partner Compass Group) DE STRIJD TEGEN VOEDSELVERSPILLING IS BELANGRIJKER DAN OOIT

https://www.stopfoodwasteday.com/en/index.html Voedselverspilling draagt ieder jaar bij aan 8-10%* van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In combinatie met de wereldwijde voedselinflatie en de druk op de kosten van levensonderhoud, maakt dat de strijd tegen voedselverspilling belangrijker dan ooit, aldus Compass Group PLC, wereldwijd marktleider in food- en supportservices.

Ter gelegenheid van de zevende Stop Food Waste Day, een internationale dag in de strijd tegen voedselverspilling, voert Compass Group campagne om mensen bewust te maken van de ecologische en sociale voordelen van het verminderen van voedselverspilling. Compass Group brengt opdrachtgevers, leveranciers, partners en collega’s uit 40 landen samen en hoopt hierin het voortouw te nemen in de wereldwijde beweging tegen voedselverspilling.

Compass Group laat weten vorig jaar het eigen voedselafval in 28 landen met 28% verminderd te hebben en ligt daarmee op koers om de doelstelling om in 2030 het voedselafval gehalveerd te hebben, te halen.

Initiatieven tegen voedselverspilling in Nederland

  • Compass Group Nederland heeft al lange tijd een samenwerking met Too Good To Go. In 2022 is het aantal locaties waar we een ‘verrassingspakket' aanbieden verdubbeld ten opzichte van 2021. Met 119 locaties hebben we in 2022 18.807 maaltijden en 28.807 kilo voedsel gered van de vuilnisbak met een CO2 -equivalent van 47.017 kilo.
  • Om mensen bewust te maken van de hoeveelheid voedselverspilling, werkt Compass Group op 49 van onze locaties samen met Winnow. De voedselmonitors van Winnow monitoren het afval op locatie en brengen precies in kaart wat en hoeveel er weggegooid wordt in de keuken. In 2022 werden hierdoor  32.117 maaltijden bespaard. Dit staat gelijk aan 55.200 kilo CO2-equivalent. 
  • Samen met InstockMarket geeft Compass Group producten die niet aan de eisen van de verkoop voldoen een tweede kans  in de horeca. Denk hierbij aan een kromme komkommer of een te kleine pompoen. Inmiddels werkt Instock met 85 verschillende boeren, telers en producenten. De producten worden aangeboden bij het Food Rescue Center, hier worden ze nogmaals gecontroleerd op kwaliteit. De volgende dag liggen de producten  in de professionele keuken. Op 24 van de Compass-locaties in Nederland is in 2022 samen met Instock 19.049 kilo voedsel gered.
  • Compass Group werkt samen met partner De Clique in de omgeving van Utrecht, Amersfoort, Woerden, Gouda, Den Haag en Rotterdam. De Clique haalt organische grondstoffen, zoals koffiedik, snijresten en andere voedselresten CO2-neutraal op en gebruikt deze als grondstof voor nieuwe (voedsel) producten. Hiermee is in 2022 4.996 kilo CO2-equivalent bespaard.

Ook meedoen met de strijd tegen voedselverspilling? Samen maken we impact

Na het succes van het eerste Stop Food Waste Day Cookbook vorig jaar, heeft Compass Group een uitgebreide editie van het digitale kookboek gemaakt, met recepten van meer dan 50 Compass-koks uit bijna 40 landen. Het kookboek maakt het makkelijk om maaltijden te maken die een tweede leven geven aan ingrediënten die meestal worden verspild. Hiermee doe je inspiratie op voor leuke recepten, en help je mee in de strijd tegen voedselverspilling. Nieuwe recepten dit jaar zijn onder andere enchilada’s met groenten uit Mexico en gevulde aardappelen met veganistische bolognese uit Spanje. Het kookboek is hier te vinden: Cookbook (stopfoodwasteday.com)