Podcast

#32 ‘As a service’ concepten - Hoe dragen ze bij aan een duurzame toekomst?

Profielfoto van FMN Redactie
5 oktober 2021 | 2 minuten lezen

In deze FMN Podcast hebben we het over ‘as a service’ concepten en de toepassing hiervan binnen FM. Wat zijn ‘as a service’ concepten nou precies? Waarvoor zet je deze in? Hoe dragen ze bij aan en duurzame toekomst? En hoe verhouden deze concepten zich tot traditionele verdienmodellen? Een verdiepende podcast door Chantal Spruit, medevoorzitter expertteam Circulaire en Inclusieve Economie.

Jaren geleden kwamen de eerste ‘as a service’ concepten op de markt. In het begin was het moeilijk hier een afzetmarkt voor te vinden, totdat Philips kwam met hun ‘light as a service’ concept. Je koopt geen lampen en bolletjes meer in, maar huurt Philips in om de gehele verlichting te voorzien, van aankoop en onderhoud tot recycling. Deze contracten worden vaak voor langere tijd afgesloten om jou als gebruiker volledig te ontzorgen.

In de praktijk merk je dat veel organisaties nog worstelen met dit concept. Door de jaren heen heeft Wouter Plomp veel succesverhalen kunnen verzamelen van ‘as a service’ overeenkomsten. Met zijn bedrijf Lumeco, zorgen zij voor verlichting. Hiermee ontzorgen zij hun klanten al 12 jaar. Jan-Maarten Elias biedt warmte as a service aan via EnergyBridge. Centraal in zijn werk staat de samenwerking met andere partijen. Beide heren zien as a service concepten als een van de manieren om te bewegen naar een duurzamere maatschappij. Benieuwd hoe je zelf gebruik kunt maken van as a service concepten? Luister dan naar de tips van Wouter en Jan-Maarten in de podcast!

Host Chantal Spruit gaat in gesprek met Wouter Plomp (directeur bij Lumeco) en Jan-Maarten Elias (Managing Partner bij EnergyBridge). Verder praten over dit onderwerp? Het FMN Expertteam Circulaire en Inclusieve Economie nodigt je uit!

Over de sprekers

Wouter Plomp

Wouter Plomp
Directeur bij Lumeco

Jan Maarten Elias

Jan-Maarten Elias 
Managing Partner bij EnergyBridge

Chantal Spruit

Chantal Spruit 
Medevoorzitter expertteam Circulaire en Inclusieve Economie en zelfstandig duurzaamheidsadviseur 

FMN Podcast