Column

"Generaties.., en de waarheid...?"

In veel podcasts, columns en artikelen komt het begrip ‘Generaties’ en ‘Persona’ aan de orde. Vaak om zaken te duiden en/of om in een hokje te plaatsen, zodat het herkenbaar en/of meetbaar is. Hoe echt en eerlijk is dit
Profielfoto van Hans G.J. Topée
9 februari 2022 | 2 minuten lezen

Generaties

Verschillen generaties echt zo hard van elkaar? Een publicatie in ‘DeMorgen’ werpt een ander licht op deze zaak. Of niet? Bobby Duffy wordt moe van de cliches als ‘sneeuwklokjes’, ‘babyboomers’, millennials en de generaties ‘Z’ en ‘0’…

Diep onderzoek

Hij stelt in het artikel en zijn boek dat generatiedenken gedevalueerd is door kokerdenken. Er lijken minder conflicten tussen generaties te bestaan dan we denken. En het denken daarover is zelfs gevaarlijk en verkeerd. Onderzoek naar en een beter begrip van wat er echt anders is tussen generaties is een van de beste instrumenten die we hebben om verandering te begrijpen.

Marketing gedreven onderzoekers en deskundigen vergroten de generatieverschillen uit, en zetten zo zelfs aan tot verdeeldheid.

Verschillen

Jongeren lopen vaak voorop bij veranderingen in culturele normen, maar de kloof tussen jong en oud is nu niet groter dan vroeger. Het blijkt geen generatie- maar een leeftijdsgebonden effect te zijn.

Landen verschillen ook. Ze kennen stemrecht of stemplicht, wat het beeld soms minder vergelijkbaar maakt, maar de democratie is veerkrachtiger dan wordt gedacht. Ook zien we in veel landen dat er minder mobiliteit is dan vroeger. Jongeren verhuizen minder omdat de familiebanden sterker zijn, soms gedreven door geld en ook gedreven door wederkerigheid die de houding van ouders bepaalt tegenover hun kinderen.

Bobby Duffy sluit af met: “Ken je die Amerikaanse bumpersticker? ‘Wees aardig voor je kinderen, zij kiezen je verpleeghuis.’ Die bevat veel meer wijsheid dan gedacht.”

 

Meer lezen

Voor meer leesvoer zie onderstaande url, en kijk eens naar het boek “Generations, does when you’er born shape who you are?” van Bobby Duffy. ISBN: 9781786499721

https://www.demorgen.be/nieuws/verschillen-generaties-echt-zo-hard-van-elkaar-onzin-zegt-professor-bobby-duffy~bcbcfadb/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Ik gun ieder bedrijf zijn eigen generatie-deskundige! Of is ’mensdeskundige’ het goede woord…?

Laten we vooral echte waarde en gevoel betrekken bij keuzes in al die unieke dingen die we mogen doen. Geen confectie, maar maatwerk…!

Gedachten uitwisselen hierover? Neem contact met mij op voor een goede kop koffie!

Meer informatie:

Hans GJ Topée

Adviseur | Interim- en Veranderleider | Coach | Gids Werkomgevingen-Werken | Vrijdenker van Dewerkplaatsfabriek

Website: www.dewerkplaatsfabriek.nl

E-mail: hans@dewerkplaatsfabriek.nl

Mobiel: + 31 6 50 27 28 28