Column

Toekomstdenken van Rijksbouwmeester

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra wil na Floris Alkemade (boek 'de toekomst van Nederland) het 'toekomtdenken' omarmen en doorgeven.
18 juli 2022 | 1 minuut lezen

In aansluiting op Floris Alkemade wil huidig Rijksbouwmeester Francesco Veenstra na een onderdompeling het toekomstdenken doorgeven. 

Een driedaagse onderdompeling in de toekomst. Voor Francesco Veenstra was ‘Zutphen’ zowel het startpunt voor een beweging als een bevestiging van wat hij sinds zijn aantreden al voelt en weet. De lange termijn moet wat hem betreft in de haarvaten van het Atelier Rijksbouwmeester gaan zitten. ‘Het gaat om een houding, een manier van ontwerpen, denken en handelen.

De urgentie wordt gevoeld om in de toekomst te investeren. Het is planologisch en nederland breed vaak te veel 'hit-and-run'. We denken al enige tijd te veel in het nu. 100 jaar vooruitkijken is lastig, maar kijken we naar de woningcrisis, de energiecrisis en de grondstoffencrisis, dan hebben die allemaal te maken met ruimte en impact.

Met veel diverse professionals is stilgestaan bij die toekomst, waarbij 'jezelf' meenemen in het proces belangrijk is. Voor artikel, zie: 'Weblog'.

Voor meer informatie van College van Rijksadviseurs en aanvullende artikelen, zie 'College'.