Facilitair is bij uitstek sociaal en inclusief ondernemen
Michel Tobé, voorzitter van de Vereniging Facilitair Management Nederland breekt een lans voor de schoonmakers, beveiligers en andere facilitaire medewerkers.
‘Het hybride werken vergroot de ongelijkheid tussen kantoorbanen en facilitaire beroepen. Er is niet alleen een tweedeling in financiële zin, maar ook in de manier waarop je kunt werken. Met name de lager betaalde banen, zoals schoonmaak, receptie, beveiliging en catering, kun je niet vanuit huis doen. Als je bijvoorbeeld op Schiphol werkt hebt niet de keuze om een uurtje later te beginnen om zo de spits te mijden.’ Hij verwijst naar een Amerikaans artikel. ‘De gemiddelde hoogopgeleide werknemer begint op latere leeftijd met werken dan de lager geschoolde medewerker. En omdat ze meer verdienen,kunnen ze eerder genieten van hun oude dag.
IN HET FACILITAIRE DOMEIN SPELEN BIJ UITSTEK THEMA’S ALS DUURZAAM EN SOCIAAL ONDERNEMEN
De schoonmaakbranche denkt actief na hoe ze ervoor kunnen zorgen dat mensen met weinig geld op een verantwoorde manier met geld kunnen omgaan.’ Hij vervolgt: ‘Je moet gefocust zijn op de dingen die belangrijk zijn voor jou als organisatie. Je kunt niet alles oplossen.’ Wat geldt voor facilitaire dienstverleners geldt ook voor de opdrachtgevers. ‘De facilitaire ondersteuning is bij uitstek het terrein voor bedrijven om invulling te geven aan actuele thema’s als duurzaam en sociaal en inclusief ondernemen. Er is geen betere manier om je werknemers te laten zien waar je als bedrijf voor staat. Het draagt ook bij aan het zoeken naar de medewerker die je wil hebben. De jonge generatie is heel bevlogen en kritisch bij wie ze willen werken.’