Nieuws

Duurzaamheid en Facility Management

Profielfoto van FMN Redactie
11 mei 2022 | 2 minuten lezen

World FM Day staat dit jaar in het teken van duurzaamheid. Facility Management Nederland (FMN) draagt graag haar steentje bij om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te behalen. Vandaag, op World FM Day wil ik in het bijzonder stilstaan bij de menselijke kant van ons vak.

Kwaliteitsonderwijs

Onze branche biedt werkgelegenheid aan veel werknemers, die vaak parttime werken binnen en buiten de reguliere kantoortijden om. Professionals die iedere dag weer tot het uiterste gaan om het beste resultaat voor hun opdrachtgever te realiseren. In een sector met een zeer gevarieerd aanbod aan arbeidsplaatsen, zoals beveiliging, schoonmaak en catering. Binnen het facilitair management is er veel mogelijk op het gebied van scholing. Je ziet dat steeds meer bedrijven leren op de werkvloer en taalprogramma’s aanbieden aan anderstaligen. Op deze manier kunnen zij instappen in een basisfunctie, de taal onder de knie krijgen en van hieruit zich verder ontwikkelen op de maatschappelijke ladder.

Eerlijk werk & economische groei

Dit wil niet zeggen dat we er al zijn. Wij moeten op een goede manier iedereen gelijke kansen bieden, om te (re-)integreren in onze samenleving, maar vooral om te groeien als mens. Met een eerlijk salaris, werken op passende tijden en te streven naar een volwaardig en goed contract. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat ook de onderste laag van onze werkzame maatschappij kansen krijgt om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Uit ervaring weet ik dat dit al gebeurt. Of het nu mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt,  die door begeleiding, opleiding en hard werken, hun zelfvertrouwen vergroten en daardoor het gevoel krijgen, dat ze weer meetellen in de maatschappij. Of schoonmakers die hun werk beter willen combineren met hun schoolgaande kinderen en hun rol binnen het gezin, waardoor ze de mogelijkheid krijgen op andere passende tijden hun werk uit te voeren. Tot de vluchteling die na aankomst in Nederland zich bij het aanmeldcentrum meldt, dat ze graag economisch onafhankelijk willen zijn en daarom passend werk zoeken.

Partnerschap om doelstellingen te bereiken

FMN heeft de Code verantwoord marktgedrag omarmd en met ons vele partners en andere bedrijven, die dagelijks stappen zetten in het realiseren van deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Daarom wil ik iedereen oproepen “Laten we gezamenlijk, als facilitair managers, onze verantwoordelijkheid nemen om meer aandacht te schenken aan het sociale aspect van werken in de facilitaire omgeving. Zodat wij met elkaar het verschil gaan maken voor individuen.  Doe je ook mee?”

Michel Tobé
Bestuursvoorzitter
Facility Management Nederland