Column

Hoe maak je inclusieve gebouwen?

In het proces van gebouwen ontwikkelen speelt inclusiviteit van elke medewerker nog geen rol van betekenis. Dit moet veranderen in de (hele) verantwoordelijke kolom, maar waar begin je en hoe overtuig je?
Profielfoto van Daan Schipper
Daan Schipper
29 augustus 2022 | 1 minuut lezen

Gebouwen komen ergens in de tijd tot stand. Ze worden ontworpen en gebouwd en misschien nog talloze keren verbouwd en aangepast. Ze ontstaan en veranderen kwalitatief telkens door toedoen van veel expertise. In dat proces is het gebruikelijk dat het product van het eerste idee tot daadwerkelijk gebouw als estafettestokje van hand tot hand gaat. Sommige kwaliteiten worden al aan het begin ingegeven en anderen komen gaandeweg pas in beeld.

Diversiteit en inclusie is aanwezig, maar nog zelden goed zichtbaar

In de estafette van expertise is diversiteit binnen de muren van de makers zeker aanwezig, maar nog niet vaak zichtbaar in het eindresultaat. De samenstelling van medewerkers op architectenbureaus en bij vastgoed ontwikkelaars is waarschijnlijk een afspiegeling van de samenleving, inclusiviteit is alleen in het eindresultaat nog zelden een thema. Gelukkig staan die twee wel op steeds meer verlanglijstjes bij medewerkers, HRM, FM en de boardroom en merk je dat de maatschappelijke druk toeneemt om het te veranderen.

Waar zijn de triggers om diversiteit en inclusie haalbaar te maken?

Er is net als bij de evolutie van duurzaam bouwen veel nodig om het succesvol te maken. Van visie, daadkracht en een financieel model, zowel bestaand als nieuw. Daarom doen wij ons best om die triggers hier ook te vinden. De urgentie van diversiteit en inclusie in de wereld van bouwen sneeuwt anders te makkelijk onder naast andere doelen en ambities.

We zijn nog maar net begonnen

In de huidige klimaat- en energiecrisis zijn er al veel beleggers die achter duurzaam bouwen en ondernemen staan. Het adagium duurzaam is waar iedereen op meelift en is daarmee steeds ook breder invulbaar geworden. Bij inclusieve gebouwen is dat nog niet zo, maar we zijn nog maar net begonnen. Van opdrachtgever via architect naar grondeigenaar, geldverstrekker, bouwer, beheerder tot mensen die er komen werken, willen we inspireren om mee te doen.

Profielfoto van Hans G.J. Topée
2 september 2022
Profielfoto van Hans G.J. Topée
2 september 2022

Er waren ooit bedrijven die hun eigen gebouw lieten bouwen. Ze hadden geld, een stuk grond, namen een architect in de hand en maakten 'hun' gebouw. Er zijn een aantal goede voorbeelden, waarbij ik persoonlijk het Centraal Beheer gebouw in Apeldoorn een topper en een monument noem. Het gaat nu over te veel schijven en we bouwen vaak voor de korte termijnwinst en voor iedereen.

Zie ook: https://fmn.nl/thema/voorzieningen-1170/column/139-het-kantoor-als-werkplaats-is-belangrijk