Hoe realiseer je goede duurzame bereikbaarheid? Terugblik op FMN Oost event bij Go Ahead Eagles
Hoe realiseer je goede duurzame bereikbaarheid?
Dat was de vraag die de sprekers van de FMN community Oost-Nederland bijeenkomst op 4 juli aan het publiek voorlegden in het voetbalstadion van Go Ahead Eagles in Deventer. Vanuit de uitnodiging van de FMN-bijeenkomst: 'Op de groene weg…' werden deelnemers uitgedaagd om actief mee te denken met twee actuele mobiliteitsvraagstukken.
Bereikbaarheid speelt in de binnenstad van grote gemeenten een rol. Zo ook in Deventer. Daar is men bezig met de instelling van de nul emissiezone voor bestel- en vrachtwagens die rijden op diesel, benzine of gas. Vanaf 1 januari 2028 moeten zij overstappen op een uitstootvrij alternatief. De adviseur mobiliteits- en parkeerbeleid van de gemeente Deventer, Siddhartha Martijn, vroeg daarbij aan het publiek “Met welke situatie krijgt u als bedrijf vooral met de zones te maken?”
Hoe invulling te geven aan die uitstootvrije logistiek in de zero-emmissiezones is een uitdaging waar de Dimence Groep ook mee te maken heeft. De Dimence Groep heeft 3 locaties in de binnenstad van Deventer, waar bewoners en medewerkers regelmatig goederen en diensten vanuit de hoofdvestiging geleverd krijgen. Barbara Meijer, Facilitair Specialist team Duurzaam Werken bij Dimence staat voor de uitdaging welke vorm van vervoer het beste past bij de uitstootvrije distributie tussen de diverse locaties. Twee Saxion studentes aan de opleiding Facility Management, Veerle Kienhuis en Sanne Nijland, deden onderzoek voor Dimence en kwamen met diverse oplossingen. Aan de zaal werd gevraagd een top 3 samen te stellen welke vorm van distributie het meest geschikt is voor Dimence. Vanuit de deelnemers kwam gelukkig een vergelijkbare top 3 die in de praktijk ook bij Dimence in beeld is. Mooie conclusie vanuit Dimence was, dat het echt loont om eerder te kijken naar opties voor duurzamere mobiliteit, ook als de verplichting nog even wordt uitgesteld....
Ook bij het prachtige voetbalstadion van Go Ahead Eagles, waar we door Amber Deuzeman, verwelkomd werden, speelt bereikbaarheid een cruciale rol. Het stadion ligt midden in een woonwijk. Veiligheidscoördinator Lucas Dinklo streeft naar het stimuleren van het juiste vervoersgedrag van voetbalsupporters rondom het stadion. Veel voetballiefhebbers vanuit de directe omgeving komen gelukkig al op de fiets naar het stadion. Een duurzame en vitale manier van vervoer. En nu het stadion gaat uitbreiden, verwacht Go Ahead Eagles, nog meer supporters die op de fiets komen. Waar is dan nog geschikte ruimte om de fietsen te stallen en hoe deze bezoekers dan ook te verleiden om daar dan ook de fiets neer te zetten? Onder leiding van studenten van de studievereniging FBS, werd de zaal in groepen verdeeld om mee te denken over passende oplossingen voor dit vraagstuk van Go Ahead Eagles. Dit leverende een leuke discussie over het menselijk gedrag op: we wil er nog een eindje lopen wanneer je toch al op de fiets komt en de auto laat staan...? Herkenbare vraagstukken en gelukkig ook verschillende praktische oplossingen kwamen hierbij op tafel. Interessant en relevant voor menig FM-er in de regio.
Bekijk hieronder de aftermovie van dit event, of meld je hier gratis aan als 'vriend van Oost' en blijf op de hoogte over onze volgende events! Je kunt ons ook volgen op LinkedIn.