Document

Jaarbericht NFC Index Onderwijs 2018

Profielfoto van Harold Coenders
31 oktober 2019 | 1 minuut lezen

De NFC Index laat zien dat de kosten per m² redelijk stabiel zijn de afgelopen jaren. De gemiddelde stijging in het aantal studenten binnen het wo wordt gecompenseerd door een afname van het (gemiddelde) vloeroppervlak per student. Daarnaast zien we een daling van het gemiddeld aantal studenten in het HBO.

NFC Index® Onderwijs 2018 = € 210,- per m² BVO, inclusief btw.
In 2018 stegen de facilitaire kosten met 0,7 procent ten opzichte van die in 2016.
Het gemiddelde vloeroppervlak per student daalde in 2018 naar 9,1 m² BVO.

MEER RELEVANTIE DOOR NIEUWE METHODE
Vanaf dit jaar wordt de index berekend met behulp van data uit het HBO en WO en niet meer uit het MBO. De sectoren HBO en WO zijn beter vergelijkbaar waardoor de index meer relevantie heeft gekregen. Om de vergelijking met voorgaande jaren mogelijk te maken is de index vanaf 2014 gecorrigeerd.

SAMENWERKING
De NFC Index® Onderwijs wordt samengesteld in samenwerking met NFC Index-adviseurs Arrange Consultancy en Colliers International Corporate Solutions (CICS).

METHODE
De index is gebaseerd op gegevens van 30 onderwijsinstellingen (HBO en WO) met een totaal aantal studenten van 637.274 en een totaal oppervlakte van 5.826.786 m² BVO. De index wordt samengesteld met behulp van rubricering volgens de NEN 2748. Hierbij wordt per NEN-activiteit van alle waarnemingen het gemiddelde berekend en opgeteld naar de drie rubriek-niveaus.

1 document toegevoegd