Column

EU begint stilaan te begrijpen wat FM bijdraagt aan de vergroening en digitalisering van gebouwen

Daar waar we pakweg vijf jaar geleden nog tegen een muur botsten, vinden we nu meer en meer gehoor.
Profielfoto van FMN Redactie
22 april 2021 | 2 minuten lezen

Na de aankondiging van de EU Green Deal in december 2019 is de Europese Commissie volle vaart vooruitgegaan met het uitrollen van haar beleid. COVID-19 heeft hoegenaamd geen spaken in de wielen gestoken, integendeel zelfs. Frans Timmermans, commissaris voor de Green Deal, wond er geen doekjes om: deze sanitaire crisis zal onze hele economie ondersteboven keren, en we moeten van deze transitie gebruikmaken om te investeren in schone (lees: groene) en digitale technologieën.

En zo geschiedde. Afgelopen herfst stelde de commissie haar 'Renovation Wave Strategy' voor. Een soort takenlijst die de commissie vooropstelt met beleidsplannen om het renovatieritme van bestaande gebouwen op te krikken, en ervoor te zorgen dat die bestaande gebouwen ook meteen slim worden. Met andere woorden: we gaan snel renoveren, diep renoveren en slim renoveren. Facility managers zijn meteen aan de slag gegaan om onze opmerkingen kenbaar te maken aan de commissie. Daar waar we pakweg vijf jaar geleden nog tegen een muur botsten, omdat white-collar professionals simpelweg hun weg nog niet vonden naar de commissie – die trouwens ook een geprefereerd publiek vond in de goed vertegenwoordigde blue-collar professionals – vinden we nu meer en meer gehoor in het kenbaar maken van onze standpunten. Deze zijn:

  • De EU moet FM betrekken bij het renovatieproces van bestaande gebouwen. Idealiter zit de facility manager ook aan de tekentafel om expertise te delen over hoe het gebouw functioneerde en zou moeten functioneren. Dit op het gebied van energiezuinigheid, afvalbeheer, ventilatie, verwarming et cetera. Als IFMA streven we naar duidelijke EU-regels die erop toezien dat FM wordt geconsulteerd in het renovatieproces.
  • Onze gebouwen worden wellicht slimmer, maar ze moeten 'slim' beheerd worden om nuttig te blijven voor degenen die erin wonen en werken. FM'ers zijn het best geplaatst om slimme technologieën te helpen integreren, hun functies op te volgen en bij onraad in te grijpen. We willen daarom erop toezien dat slimme technologieën in gebouwen worden geïntegreerd en dat FM'ers de nodige opleiding hebben genoten om deze technologieën correct te evalueren, managen en helpen verbeteren. Vandaar onze oproep om niet alleen de rol van FM in een 'smart building' te onderstrepen, maar ook om voldoende opleidingsmogelijkheden te voorzien.
  • EU-fondsen worden vanaf 2021 ter beschikking gesteld aan de lidstaten voor groene en digitale projecten. FM'ers hebben een sterk verhaal te brengen waarom zij, nationaal, kunnen bijdragen aan een gezondere, schonere en digitale werkomgeving. Om hun kwaliteiten verder te versterken en de gebouwen waarin zij werken ten volle te laten bijdragen aan de vergroening die de EU op het oog heeft, hebben zij opleidingen nodig waarvoor EU-fondsen kunnen en moeten worden aangewend.

EU bewuster van belang FM

Als IFMA staan we in nauw contact met beleidsmakers om de rol van FM te onderstrepen. Enkele recente successen, zoals de Smart Readiness Indicator-verordening, tonen aan dat de EU stilaan begint te begrijpen wat FM doet, kan doen en wat FM bijdraagt aan de vergroening en digitalisering van gebouwen.


Frédéric Aertsens
IFMA

Profielfoto van Fred Kloet
Fred Kloet
3 jaar geleden
Profielfoto van Fred Kloet
Fred Kloet
3 jaar geleden

Sinds een aantal jaren zijn IFMA en FMN internationaal met het onderwerp Building Information Modelling bezig. Wellicht goed idee onze eigen projecten op dit gebied beter te profileren in Brussel? Namens ExpertTeam Technologie helpen Jan-Fokke Post en ik daar graag bij.