Activiteit

FMN Connect XL Congres 'DNA: Discover New Ambitions' & uitreiking FMN Student Award

28 nov
28 november 2018
12:30 tot 19:00
Evenement
Profielfoto van Inge Bouterse
(onbekend)
14 juni 2018 | 8 minuten lezen

Direct aansluitend aan de najaars-Algemene Ledenvergadering (ALV) vindt het FMN Connect XL Congres plaats. Thema van dit congres is: 'DNA: Discover New Ambitions'. 

Het FMN Connect XL Congres is hét congres voor FM-professionals en -studenten waarbij het ontdekken van nieuwe ambities centraal staat! Deze editie wordt in samenwerking met draaijer+partners en Croonwolter&dros georganiseerd: een primeur voor het Connect XL-congres!

Het evenement vindt plaats op woensdag 28 november bij het Deltion College te Zwolle, waar onze vakgenoten van de toekomst worden opgeleid. In deze vernieuwende omgeving bezoek je de lokalen met de workshops, presentaties of break-out sessie die jij interessant vindt.

Maar als je liever even 'spijbelt' en koffie gaat drinken, of je wilt iemand ontmoeten, dan bepaal je natuurlijk zelf het moment.

Uiteenlopende onderwerpen

De wereld van facilitair management is continu in ontwikkeling, een brede blik kan daarom helemaal geen kwaad. Ontdek jouw nieuwe ambities, of dat nou is op het gebied van een gezonde omgeving, voedsel, gastvrijheid, of iets totaal nieuws, zoals luchtvaart of 3D printen. Tijdens het congres reiken we ook de FMN Student Award 2018 uit. 

Bijzonder borrelen

De dag wordt afgesloten door een keynote van chef-kok Jonathan Karpathios over de kracht van gezonde voeding. De aansluitende borrel zal direct een mooie insight geven in het werk van Jonathan, en waarom dat zo bijzonder is. Zo serveren wij de Bieterbal: een bitterbal die net zo lekker is als de traditionele variant, maar wel veel beter voor de wereld: vegetarisch en zonder kunstmatige toevoegingen.  

Keynote speaker: Jonathan Karpathios: Chef, pionier en duurzaam ondernemer

Jonathan neemt je op 28 november mee in zijn ontwikkeling van chef tot duurzaam ondernemer. Het pad dat hij zo anders bewandelde dan klassiek geschoolde chefs. Zijn ontdekking van de kracht van voedsel, wat begint bij de bodem. Want je bent dat wat je eet. Voeding is niet alleen de brandstof voor je lijf maar ook voor je geest. Power of Food.

Dresscode

Casual kleding, jeans en sneakers.

Programma

 • 12.00 - 12.30 uur: Ontvangst ALV-deelnemers (inclusief lunch). Alleen toegankelijk voor FMN leden
 • 12.30 - 14.00 uur: Algemene Ledenvergadering (ALV) FMN. Alleen toegankelijk voor FMN-Leden
 • 14.00 - 14.30 uur: Pauze ALV-deelnemers en ontvangst deelnemers FMN Connect XL
 • 14.30 - 15.00 uur: Aftrap FMN Connect XL
  Met als thema: 'DNA: Discover New Ambitions'
 • 15.00 - 15.20 uur: FMN Student Award - in gesprek met de genomineerden
 • 15.20 - 15.30 uur: Looptijd naar lokalen
 • 15.30 - 16.10 uur: Workshops ronde 1
 • 16.10 - 16.20 uur: Deelnemers verplaatsen zich naar de Workshops ronde 2
 • 16.20 - 17.00 uur: Workshops ronde 2
 • 17.00 - 17.10 uur: Deelnemers verplaatsen zich naar de centrale hal
 • 17.10 - 17.15 uur: Uitreiking FMN Student Award
 • 17.15 - 18.00 uur: Keynote speaker Jonathan Karpathios
 • 18.00 - 19.00 uur: Ruimte om nog even met elkaar na te praten onder het genot van een borrel en Bieterballen
 • 19:00 uur: Einde FMN Connect XL

Workshops

Hieronder vind je een overzicht van de workshops waaraan je kunt deelnemen.

1. Slimmer omgaan met (slimme) gebouwen
Onder leiding van Erwin Alders en René Siebring - Draaijer+partners

Gebouwen bevatten steeds meer slimme technieken, zoals sensoren en regelsystemen. Hiermee worden onder andere klimaat, verlichting en beveiliging geregeld. Standaard werken deze systemen autonoom. Als we de kracht van deze systemen kunnen combineren, ontstaan slimmere gebouwen. De informatie die hiermee beschikbaar komt, kunnen we koppelen aan bestaande softwareapplicaties. Zodra we deze applicaties gebruiken om het primaire proces of het facilitaire proces aan te sturen, ontstaat de mogelijkheid om slimmer om te gaan met gebouwen. In deze workshop nemen wij jou mee in de kansen en uitdagingen die hierbij spelen. Samen met jou bedenken wij welke concrete mogelijkheden binnen jouw organisatie aanwezig zijn en welke voordelen dit zou bieden. Ook laten wij zien hoe we binnen een concreet project als koploper een aantal kansen proberen te verzilveren die deze techniek ons biedt.

2. Pharos: together we build the healthiest working community
Onder leiding van Marco Sotthewes en Melissa Jongerius - Draaijer+partners & De nieuwe draaij

De nieuwe draai heeft voor het gebouw Pharos in Hoofddorp een ‘Healthy Working’ concept ontwikkelt. Namens de eigenaar Cairn heeft de nieuwe draai de markt uitgedaagd om een unieke bijdrage aan dit concept te leveren. Tientallen bedrijven met innovatieve ideeën haakten aan. Het gebouw transformeert langzaam tot een ‘Healthy Working Community’. De transformatie van het gebouw en de exclusieve services worden door draaijer+partners gecoördineerd. Meld je nu aan voor deze mooie casus waarin ambities, innovatie en realisatie samen komen.

3. Gezonde werkomgevingen hebben de toekomst
Onder leiding van Nadine Nugter, Charlotte Lusthusz en Thomas de Ruiter - Draaijer+partners & Laanbroek Schoeman adviseurs

Gezondheid op de werkvloer: een thema dat steeds belangrijker wordt. Niet onterecht, want gezonde medewerkers zijn gelukkiger (en productiever)! Een gezonde en inspirerende werkomgeving draagt daaraan bij en heeft óók een streepje voor in de War for Talent. Wat kan jij hier als FM'er concreet aan bijdragen en waar moet je op inzetten? Hoe kun je collega's op een simpele manier verleiden om gezonde keuzes te maken? Wij nemen je mee in dit thema en maken samen een aanzet voor een aantal praktische interventies!

4. Gastvrijheid als verbindende factor
Onder leiding van Arrien Termaat en Ruth Pijls-Hoekstra - Saxion

In hoeverre is het mogelijk door de juiste compositie van service- en spacedesign te komen tot een optimale hospitality beleving van de gast of gebruiker? Op welke wijze kan hospitality een bijdrage leveren aan het functioneren van netwerken? Dit roept nieuwe vragen op! Op basis van een promotieonderzoek naar de impact van omgeving op de beleving van gastvrijheid zullen we jullie de opgedane kennis en inzichten op dit gebied delen. Daarnaast willen we jullie vragen om deze kennis direct te koppelen aan de ervaringen die je tijdens FMN Connect XL hebt opgedaan vandaag, zodat je dit later binnen de eigen organisatie kunt gebruiken.

5. Hoe eerder hoe beter? Samenwerken met je leverancier voor goede facilitaire diensten
Onder leiding van Robert Suurmond - Rotterdam School of Management

In deze workshop bespreken we de resultaten van een gezamenlijk onderzoek van FMN en de Erasmus Universiteit naar facilitaire diensten. Het onderzoek gaat over de verschillende manieren in de inkoop- en contracteringsfase waarmee de uiteindelijke kwaliteit van de dienstverlening kan worden verbeterd. Specifieke aandacht gaat uit naar de relatie met en de betrokkenheid van de leverancier in dit vroege stadium. In dit interactieve seminar nemen we eerst kort de resultaten door, waarna ook het publiek wordt uitgenodigd om de bevindingen van interpretatie te voorzien.

Geannuleerd - Workshop 6. Grenzeloze gastvrijheid?
Onder leiding van Liesbeth van Heel - Erasmus MC

Wegens privé omstandigheden van Liesbeth van Heel gaat deze Workshop helaas niet door.
De kliniek van de toekomst heeft uitsluitend eenpersoonskamers. Een dergelijke healing environment biedt ruimte voor persoonsgerichte zorg en een passend gastvrijheidscomplex voor de patiënt en diens naasten. Maar wat is ‘passend’ in een wereld van steeds strikte regelgeving en verzuilde budgetten, waarbij innovaties vaak als risico worden beschouwd? Aan de hand van de casus van het nieuwe Erasmus MC gaan we met elkaar de discussie aan om te kijken waar de grenzen op te zoeken zijn.

7. Oplossingsgericht samenwerken in het facilitair domein  - Grip op waarde en belangen
Onder leiding van Max Braamhorst - Next Level FM

Max Braamhorst, programmamanager van het Platform Next Level FM, neemt ons mee in de recente onderzoeken en ontwikkelingen van het Platform. Next level FM is het onafhankelijke platform voor vooruitstrevende FM organisaties die gezamenlijk met de wetenschap willen komen tot inzichten en handvatten om de ontwikkeling te maken naar een Next Level Facility Management organisatie.

8. Facility management in 2021: changing our outlook on work
Onder leiding van Vincent le Noble - Measuremen

The responsibilities and capabilities of facility managers will change considerably in the future. More a workplace coach than an organizer, a fluid interaction with individuals and departments will become essential to be successful in the coming years. This presentation focusses on the key points to be taken into account and shows off different tools to help the facility manager of the future.

9. Smart buildings: geeft u grip en aansluiting naar de toekomst
Onder leiding van Ralf Daggers - Croonwolter&dros

De relatief nieuwe proptech technologie maakt het nieuwe werken mogelijk en betaalbaar. Hierdoor gaat er een heel andere visie op de optimale werkplek en gebouwefficiency ontstaan, waardoor u ook andere eisen mag hebben. De uitdaging voor facility management is: Neem hierin de lead, om samen met HR, Maintenance, Real estate, ICT en Mobility deze visie te creëren. Wij als CroonWolterenDros zijn hierin ook een partij en wij nemen u graag mee in de route die wij kiezen om hier pragmatisch mee om te gaan en hoe proptech u hierbij kan helpen.

10. Uw gebouw met parkeervoorziening kosteloos verduurzamen met de Energiehub van de toekomst?
Onder leiding van Fabio Pisano - Solar Investments DESE

Aan de hand van een 'live' casus gaan wij in op een gezamenlijke ontwikkeling van een energie neutraal Transferium waar opwekking, opslag, slimme software en laadpunten samenkomen tot het transferium van de toekomst. Dit is niet alleen mogelijk voor een transferium maar ook voor een gebouw met parkeergarage of een overdekte parkeervoorziening. Als facilitairmanager bent u straks op de hoogte van de nieuwe trends en mogelijkheden op het gebied van energieopwekking, -management,- storage en smartgrids.

11. Prestatiecontracten: the next step
Onder leiding van Jan-Willem Jansen, Eric Oostercamp, Ben Grijpstra - Croonwolter&dros, Medisch Spectrum Twente en Draaijer+partners

We vinden dat onderhoud en beheer van gebouwen echt anders moet. We zien het bij veel instellingen en bedrijven: onderhoud is vooral reageren op klachten in plaats van pro-actief sturen op tevredenheid. Er is een focus op contracten, in plaats van een focus op resultaat. Zonde, want met een andere aanpak bespaar fors én kun je de kwaliteit verbeteren. Aan de hand van een optimalisatieslag bij het Medisch Spectrum Twente nemen Jan-Willem Jansen van het Medisch Spectrum Twente, Eric Oosterkamp van Croon Wolter Dros en Ben Grijpstra van draaijer+partners je mee in een best practise.

12. Een kijkje in de keuken(s) van het Deltion College
Onder leiding van Marcel van Haren, ISS

Het Deltion College is - naast een school - ook een drukbezette eventlocatie. Ben jij benieuwd wat er achter de schermen gebeurt in zo'n dynamische omgeving? Marcel van Haren van ISS geeft ons een kijkje in de keuken(s) van het Deltion College tijdens hun voorbereiding voor de Open Dagen.

13. 3D printen
Onder leiding van Back to School! - Deltion

Heb jij de ambitie om meer met 3D printen te gaan doen? Tijdens het FMN Connect XL congres beleef je TinkerCAD, een zeer toegankelijk 3D tekenprogramma. Dit programma is uitermate geschikt om dingen 3D te printen. Uiteraard neem jij je eigen creatieve creatie gewoon mee naar huis!

14. Zeevaart
Onder leiding van Back to School! - Deltion

Behoefte aan even iets heel anders dan je dagelijkse ding? Tijdens het FMN Connect XL congres kun je op een brugsimulator ervaren hoe het is om met een zeeschip vanuit zee, bij Hoek van Holland, de Nieuwe Waterweg richting Rotterdam op te varen!

15. Luchtvaart
Onder leiding van Back to School! - Deltion

Altijd al willen weten wat er in de luchtvaart zoal vliegt? Deze workshop is een introductie aan verschillende vliegtuigen die het Deltion heeft staan. De F-16A, NF5B, Alouette 3 en Cirrus SR22 staan voor jouw klaar om te bezichtigen en bekijken.

16. Rondleiding Campus Oost & Campus West
Onder leiding van de studenten van het Deltion College.  

De studenten van het Deltion College nemen je mee tijdens een informatieve rondleiding en geven je een kijkje achter de schermen van dit dynamische gebouw. 

Indeling Workshops

Een week voor aanvang van het FMN Connect XL Congres ontvang je een bevestiging van jouw deelname. Vervolgens kun je FMN laten weten aan welke twee Workshops je graag wilt deelnemen. Weet je nu al aan welke twee Workshops je wilt deelnemen? Mail de nummers van de Workshops dan naar mt.schlatmann@fmn.nl. De definitieve indeling van de Workshops ontvang je bij het FMN Connect XL Congres. 

Deelnamekosten

 • FMN-leden: gratis
 • FM-studenten die geen lid van FMN zijn: € 30,- excl. btw
 • Introducées leden:€ 100,- excl. btw
 • Niet-leden:€ 150,- excl. btw

Speciaal aanbod voor FM-studenten!

Word vóór 26 november 2018 lid van FMN en betaal pas vanaf 1 januari 2019 contributie. Je hebt dan gratis toegang tot het FMN Connect XL-congres op 28 november!

Klaar om jouw nieuwe ambities te ontdekken en dit onwijs gave Congres bij te wonen?
Scoor dan nu je tickets!

Annulerings- en no show-kosten 

 • Tot woensdag 21 november 2018 is annuleren gratis.
 • Tussen woensdag 21 november en maandag 26 november 2018 ontvang je 50% van je ticketprijs retour.
 • Bij annulering na maandag 26 november 2018 ontvang je 0% van je ticketprijs retour.
 • Voor leden geldt dat bij annulering op 28 november 2018 of no-show er 35€ excl. btw aan kosten in rekening wordt gebracht.

Locatie

Mozartlaan 15
8031 AA Zwolle