Nieuws

Groot succes, CFP Innovatiedag!

Profielfoto van Redactie FMN
18 november 2024 | 6 minuten lezen

CFP Green Buildings organiseert jaarlijks de succesvolle CFP Innovatiedag, en de 22e editie was geen uitzondering. Met een programma vol inspiratie, enthousiasme en verrassingen, werd het publiek van zo'n 100 bezoekers getrakteerd op pitches van hoge kwaliteit. Innovatieve ideeën, variërend van een compostwarmtesysteem tot een wateraccu en een speciale bijdrage van het DGBC, stonden centraal in Zaal 1 ‘t Wiel’. De pitchers stelden zich kwetsbaar op en gingen in gesprek met een kritisch en betrokken publiek, dat tegelijkertijd nieuwe kansen in de markt ontdekte.
Benieuwd naar de hoogtepunten? Lees hieronder de samenvatting en ontdek wat je hebt gemist!

Een korte samenvatting van de sessies


Van afval naar waarde

1. De biomeiler 2.0 – Lasse Lamet en Jouke Nabuurs
Een van de jongste pitchers was Lasse Lamet, die de Biomeiler 2.0 presenteerde. Dit compostwarmtesysteem speelt in op 3 uitdagingen: de gewenste CO2-reductie, de onbenutte afvalstromen en verwerking daarvan, en de mestcrisis. Als organisch afval samen met houtsnippers in de Biomeiler geplaatst wordt, zorgen microbiële activiteiten voor opwarming tot 60°C. Die warmte weet de Biomeiler 2.0 op slimme manier op te slaan, dankzij actieve in plaats van passieve beluchting. Deze installatie levert twee jaar lang warmte als aanvulling op cv-ketel of een warmtepomp, wat vanwege de hoge gasprijzen extra interessant is geworden. Een groot bijkomend voordeel is dat de compost zich in die twee jaar ontwikkelt tot hoge kwaliteit mest. En daar is veel vraag naar.

Is de plaatsing van zo’n Biomeiler niet ingrijpend voor de grond eromheen of vereist het misschien veel onderhoud, vroeg het publiek zich af. Het bleek echt zo mooi te zijn als het lijkt: de Biomeiler 2.0 kan gewoon geplaatst worden op zandgrond en doet zelf het werk. Makkelijker kan bijna niet.

2. Renewi EcoSmart – Patrick van der Sanden
Dat we uit reststromen veel waarde kunnen halen weet ook Renewi EcoSmart. Zij helpen bedrijven en instellingen met het voorkomen van (rest)afval. Restafval is de duurste en minst duurzame afvalstroom. Het loont dus op twee vlakken om hier een vermindering te realiseren. Patrick maakt een bruggetje naar de CSRD en laat zien dat dit ook voordeel oplevert op twee ESRS datapunten: minder restafval leidt namelijk tot minder CO2-uitstoot (scope 3) en resulteert in een hogere circulariteitscore, omdat het verbranden van restafval hier het laagst op scoort.

Een praktische uitwerking die Renewi EcoSmart heeft ontwikkeld om restafval zowel inzichtelijk te krijgen als te verminderen, is een afvalsysteem met een app. Met name voor gedeelde panden met meerdere huurders is dit een uitkomst. Als afval centraal wordt verzameld, registreert de app het gewicht van het afval, wat inzichtelijk wordt gemaakt in het rapportage dashboard. Zo krijgen huurders beter inzicht in hun milieu-impact door afval en kan de verhuurder zich onderscheiden van andere gedeelde panden waar met een standaard verdeelsleutel wordt gerekend.

Aan de slag met CRREM

3. CFP Green Buildings – Marnix Balke
Ook CFP Green Buildings zelf waagde zich op het podium met een innovatie die het voldoen aan regelgeving eenvoudiger maakt. Project manager Marnix Balke presenteerde de CRREM tool die eenvoudig laat zien hoe commercieel vastgoed ervoor staat ten opzichte van het Parijsakkoord. De afgesproken route naar 55% CO2-reductie in 2030 en 100% reductie in 2050 wordt uitgezet over de tijd.

De software maakt vervolgens duidelijk inzichtelijk hoe de route van jouw gebouwen eruit ziet, op basis van de maatregelen die in de toekomst doorgevoerd worden. Zo zie je of je op schema ligt en kun je de investeringen optimaal verdelen. Data over de financiële investering, de opbrengsten, de terugverdientijd en het moment van uitvoeren van maatregelen worden hier gecombineerd in een helder overzicht. Bijkomend voordeel: je kunt dit voor individuele gebouwen, maar ook voor hele portfolio’s inzichtelijk maken. Daarmee is de CRREM tool ideaal voor vastgoedbeheerders.

Slim energiegebruik in gebouwen

Het klimaat in gebouwen op peil houden is belangrijk, maar kan ook een flinke negatieve milieu-impact hebben. Solyx en Dutch Climate Systems presenteerden hun slimme innovaties voor koeling & verwarming. Met in de hoofdrol: water.
4. Dutch Climate Systems | Icecube – Arthur van der Lee

Airconditioning is verantwoordelijk voor maar liefst 10% van het globale energieverbruik. Dutch Climate Systems ontwikkelde een slimmere airconditioning die 80% energiezuiniger is dan de traditionele airco’s: de Icecube Exchanger. Deze duurzame koeling werkt op water en koelt door de verdamping van water. Omdat de Icecube Exchanger ook ventileert, is het een aantrekkelijke optie voor gebouwen die hun ventilatie moeten regelen, zoals scholen. Naast koelen in de zomer, kan het systeem ook ventileren met warmte in de winter. Vergeleken met reguliere ventilatiesystemen verbruikt de Icecube Exchanger geen extra energie. De verwarming of verkoeling in de ruimte krijg je er gratis bij.

Het systeem zelf wordt gemaakt van gerecycled plastic en is een modulair systeem, wat eenvoudig te installeren is. Dankzij het gebruik van water ontstaan er bij het koelen of verwarmen ook geen schadelijke stoffen. Biobased dus!

5. Solyx Energy | WaterAccu – Emma Snaak
Zonnepanelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de gebouwde omgeving. Maar zowel in de energieopwekking als in het energieverbruik van huishoudens zien flinke pieken en dalen te zien. Emma presenteerde de oplossing die Solyx Energy hiervoor heeft ontwikkeld: de WaterAccu.

69% van de opgewekte zonne-energie wordt momenteel namelijk teruggeleverd aan het stroomnet en dat gaat steeds minder aantrekkelijk worden. De WaterAccu slaat overtollige energie op in warm water. En dat blijkt enorm goedkoop en makkelijk.

Door de Nymo van Solyx aan te sluiten op een elektrische boiler wordt deze omgetoverd tot WaterAccu. Emma legt uit dat een reguliere boiler aan of uit gaat, zoals alle elektrische apparaten. De WaterAccu beweegt mee met de beschikbare overtollige zonne-energie. Door dit slim te benutten weet de WaterAccu 70% van de tapwatervraag af te vangen. Zo profiteer je dus grotendeels van duurzaam warm water, in plaats van water verwarmd met gas. Deze pragmatische innovatie deed de harten van het publiek sneller kloppen. Het is makkelijk te implementeren en heeft een snelle terugverdientijd van 4 tot 5 jaar.

Klimaatrisico’s van vastgoed makkelijk in kaart brengen

6. Dutch Green Building Council – Roosmarijn van de Velde
In welke omgeving staat een gebouw, wat zijn daar de klimaatrisico’s en in hoeverre is het gebouw daartegen bestand? Een klimaatrisicoscore drukt dit uit. De Dutch Green Building Council heeft een model ontwikkeld dat dit eenvoudig in kaart brengt: het Framework for Climate Adaptive Buildings. Het model is ontwikkeld samen met allerlei partners zoals de overheidsinstanties, banken, verzekeraars, onderwijsinstellingen en vastgoedbeheerders. Het framework helpt deze partijen – en jou – om de klimaatrisico’s voor gebouwen en portfolio’s op consistente wijze in kaart te brengen. Ook handig voor de rapportageplicht: zo ontdek je namelijk makkelijk en snel klimaatrisico’s van je gebouwen.

Een paar voorbeelden van kenmerken die gebouwen toekomstbestendig maken:

  • Verhoogde drempel en ingang – bij overstromingen
  • Niet te veel glasoppervlak, liefst met zonwering – bij hitte
  • Stevige fundering – bij aardbevingen en overstromingen


CO2 marktwaarde creëren

7. Anthesis Nederland – Jos Cozijnsen
Duurzamere materialen, hernieuwbare energie en milieuvriendelijke koeling en verwarming: stuk voor stuk dragen ze bij aan klimaatneutraliteit. Anthesis helpt de doelen van Parijs te halen door carbon removal. Het opslaan van CO2 in gebouwen realiseert negatieve emissies en helpt zo ook bij het behalen van net zero. CO2 kan bijvoorbeeld worden opgeslagen in biochar in de bodem, in bomen die naast je gebouw staan, en in materialen zoals cement, bamboe, hennep en landbouwafval. Anthesis gebruikt haar expertise hierin om marktwaarde te creëren. Hoe? Met validatie, pre-audits en vermarkting. Zo geven ze bijvoorbeeld advies over groene financiering, CO2 credits en verhandeling, gekoppeld aan de diverse EU wet- en regelgeving.

Jong talent

8. Students4Sustainability – Wieger Lamers, Thiska Blijker en Vera van Logtestijn
Wat ook opviel tijdens deze Innovatiedag: de rol die de jonge generatie heeft in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Waar de Biomeiler 2.0 is ontstaan uit een project van bachelorstudenten aan de Universiteit Utrecht, lieten de Students4Sustainability van de TU Delft zien dat verduurzamen bij hen ook hoog op de agenda staat. Met de financiële impuls van maandelijkse donateurs weten zij lokale verduurzamingsprojecten wereldwijd op te zetten. Een voorbeeld? In Tanzania werd een upcycle station opgezet waar plastic afval een nieuw leven krijgt. Er worden namelijk lampen van gemaakt. Naast duurzaam op sociaal en ecologisch vlak zijn de projecten van Students4Sustainability ook inclusief van aard. Ze worden respectvol ingericht samen met de lokale gemeenschap, met als doel om de projecten door te zetten wanneer de studenten vertrekken. Zo wordt er blijvende meerwaarde gecreëerd.

Innovatie die verbindt en inspireert
De pitches waren een succes en brachten nieuwe ideeën en waardevolle verbindingen tot stand. Na de sessie volgde een netwerkborrel, waar bezoekers de kans kregen om verder te praten over de gepresenteerde innovaties en eventuele samenwerkingen. De CFP Innovatiedag markeerde niet het einde, maar juist het begin van nieuwe connecties, opkomende pilots en een golf van inspiratie die de bezoekers meenamen naar hun eigen projecten en bedrijven.

Meer weten? Bekijk de aftermovie op de website van CFP Green Buildings voor een complete indruk van de 22e CFP Innovatiedag.