Nieuws

Waarom duurzaamheid niet zonder de FM-professional kan (Een column van Next Level FM)

Profielfoto van FMN Redactie
17 april 2023 | 2 minuten lezen

Deze week sloot ik af met een lach en een traan. Op FMN Connect XL werd onder luid gejuich bevestigd dat duurzaamheid toch wel echt het thema is dat op iedere strategische agenda bovenaan staat. Helemaal top! Opmerkelijk is dat om mij heen sommige FM’ers verbaasd leken te reageren. Dat nog niet iedereen door leek te hebben dat duurzaamheid geen ‘trend’ is maar regelrechte Wet- en Regelgeving en dat ook intrinsieke motivatie daarbij steeds minder relevant is. Als FM-professional kan het lastig zijn om de eigen rol te zien in de klimaatdoelstellingen. Want wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor het verduurzamen?

Goede bedoelingen
Als je dan eens terugkijkt op diezelfde week, is het bijna schokkend om te ontdekken, dat je binnen luttele seconden meerdere voorbeelden kunt opsommen die aantonen dat ons systeem hier nog niet op is gebouwd. Want waarom krijg ik een slurpende grote benzineauto als vervangend vervoer, als mijn met zorg en bewustzijn uitgekozen kleine zuinige elektrische auto ‘batterij-pech’ heeft? Waarom word ik bij een restaurant met schaapsogen aangekeken als ik vraag of er ook een amuse is zonder rundvlees? En dit alles met zeer gewaardeerde goede bedoelingen. Toch doet het me wel afvragen hoe we het systeem nu eens echt kunnen doorbreken.

Wat kun jij doen?
We kunnen mijn vraag uit de eerste alinea ook omdraaien. Wat kun jij doen om duurzaamheid op de agenda te krijgen?

Als FM-professional sta jij midden in je organisatie. Jij kent jouw organisatie, jouw collega’s, jullie missie. Jouw organisatie is van jou afhankelijk om de samenwerking aan te gaan met leveranciers die deelmobiliteit kunnen aanzwengelen, die ruimte maken voor socialere en meer inclusieve werkomgevingen, of de kantoren energiezuiniger kunnen verwarmen. De wereld van FM heeft enorm veel impact op de klimaatdoelstellingen.

Door jouw werk duurzaam te doen, kunnen jouw collega’s op hun beurt op een steeds duurzamere manier hun werk doen, in een steeds duurzamere omgeving. Jij bent de spin in het web, de verbinder, als het gaat om duurzaamheid. Is het dan niet logisch, dat wij als FM-ers, de rol oppakken om de trekker van duurzaamheid te zijn?

Ambitie
Wat lastig kan zijn is dat FM vaak niet de opdracht krijgt om duurzaamheid in het werk in te passen. Of als die opdracht wel gegeven wordt, is het vaak niet duidelijk wat de visie en ambitie is voor duurzame FM. Dit vraagt van jou als professional dat je zelf om die opdracht vraagt en zelf die ambitie creëert. Dit vraagt van jou je te verdiepen in wat er speelt in het werkveld als het gaat om verduurzaming. Geef betekenis aan duurzame FM in de context van wat jouw organisatie wil bereiken. Jij weet het beste hoe duurzame FM jouw organisatie verder helpt. En door aan te sluiten bij de waarden van jouw organisatie zullen duurzame plannen makkelijker kunnen worden ingepast in het werk. Dit is niet alleen een mooi streven, maar ook een wettelijke eis.

Pak dus je rol FM-professional, zonder jou komt duurzaamheid niet van de grond!

Auteur: Vanya Boon, regisseur werkatelier Duurzame FM-keten van Next Level FM


Duurzaamheid belangrijkste trend volgens het Facility & Workplace Management Marktonderzoek 2023