Nieuws

Ziekenhuisomgeving heeft invloed op welbevinden van patiënten

29 maart 2021 | 1 minuut lezen

Patiënten zijn vaak zenuwachtig, gespannen, onzeker en soms zelfs angstig voor een ziekenhuisbezoek. Meestal worden deze gevoelens veroorzaakt door zorgen over de diagnose en/of de behandeling. Promovendus Emma Zijlstra onderzocht de invloed van de ziekenhuisomgeving op het psychosociaal en fysiek welbevinden van patiënten. 

Met haar proefschrift wilde Emma Zijlstra een beter inzicht krijgen in een holistische beleving en het welbevinden van patiënten in ziekenhuizen. In het onderzoek werden de specifieke aspecten van het gehele patiënttraject bekeken. De resultaten van het proefschrift tonen dat de ziekenhuisomgeving een grote invloed heeft op het welbevinden van patiënten. Het gaat hierbij om zowel het psychosociale als fysieke welbevinden. Het is daarom belangrijk om bij het ontwerpen van een ziekenhuisgebouw rekening te houden met de ervaringen, voorkeuren en behoeften van patiënten. Diversiteit en flexibiliteit zijn dus gewenst.

Lees het proefschrift 'The impact of the hospital environment: understanding the experience of the patient journey'.

Proefschrift

Emma Zijlstra promoveert vanuit lectoraat Facility Management en lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing aan de Hanzehogeschool Groningen. Je kunt de openbare verdediging van haar proefschrift op woensdag 31 maart om 12.45 uur via deze link digitaal bijwonen.