Nieuws

FMN lanceert toekomstvisie op de werkomgeving; 4 scenario’s voor 2027

Profielfoto van FMN Redactie
22 maart 2023 | 1 minuut lezen

“Arbeidsmarkt en klimaatverandering onzekerste factoren toekomst facilitair vakgebied”

Hoe ziet de wereld er in 2027 uit en welke invloed heeft dit op het facilitaire vakgebied en de dienstverlening? De arbeidsmarkt en de snelheid van klimaatverandering zijn de grote onzekerheidsfactoren voor de toekomst van het facilitaire vakgebied. Andere factoren die de branche als onzeker beschouwt zijn de diepte en duur van een recessie en de vraag of het individu of het collectief centraal komt te staan. Daarentegen lijkt het hybride werken inmiddels ‘business as usual’.

Dit blijkt uit de ‘Toekomstvisie op de werkomgeving; 4 scenario’s voor 2027’, dat tijdens World Workplace Europe 2023 in Rotterdam werd gepresenteerd. Deze scenario’s, ontwikkeld door vakvereniging FMN in samenwerking met ABN AMRO en TwynstraGudde, geven facilitair managers en marktpartijen houvast bij het nemen van succesvolle strategische beslissingen.

Uniek instrument
FMN-voorzitter Michel Tobé: “De scenario’s zijn tot stand gekomen in gesprek met een groot aantal koplopers in de branche. Toonaangevende ontwikkelingen zijn langs 4 assen afgezet: individu versus organisatie en waardegedreven versus resultaatgedreven. Hiermee krijgt de branche een uniek instrument in handen. Door per scenario markers te definiëren kan een organisatie vroegtijdig haar strategie aanpassen, zodat succesvol strategische keuzes gemaakt kunnen worden.”

Klik hier om de Toekomstvisie te downloaden in de FMN Kennisbank