Podcast

#19: Onderwijs en corona: wat leren we?

Profielfoto van FMN Redactie
14 april 2021 | 3 minuten lezen

In deze aflevering van FMN Podcast zoomen we in op het facilitaire onderwijs in tijden van corona. Hoe hebben onderwijsinstellingen de tijd voor en de COVID-periode zelf ervaren? En hoe komt alles weer in ‘echte’ verbinding met elkaar tijdens de (hopelijke) post-COVID-periode?

Er is een wereld ontstaan waarin student, docent en gebouw van elkaar vervreemden, maar waarin de digitale mogelijkheden tegelijkertijd handige hulpmiddelen op afstand zijn. Opdrachtgevers en aanbieders moeten nog gaan inzien dat de markt van FM’ers krap gaat worden en dat meer samenwerken efficiëntie kan opleveren naast het noodzakelijke onderscheidend vermogen. Verbinding is daarbij cruciaal en het toverbegrip lijkt te zijn: ‘terug naar normaal, terug naar school’.

Gastheer Hans Topée gaat in gesprek met Hester van Sprang (hoofddocent en onderzoeker hogeschool Saxion), Rachel Kuijlenburg (hoofddocent De Haagse Hogeschool), Tanja Zuijderwijk (hoofddocent Hogeschool Rotterdam) en Richard Verboeket (opleidingsmanager Zuyd Hogeschool).

Over de sprekers

Hester van Sprang

Hester van Sprang | h.vansprang@saxion.nl
Hester is hoofddocent en onderzoeker bij hogeschool Saxion. Ze geeft les aan de master Facility & Real Estate Management, doet voor het Lectoraat Hospitality onderzoek naar de relatie tussen de beleving van gastvrijheid en veiligheid, en begeleidt afstudeerders van de bachelor FM-opleiding. Daarnaast werkt ze als adviseur voor MeerWaarde Huisvestingsadvies en is ze coauteur van 'Basisboek Facility Management'.

Rachel Kuijlenberg

Rachel Kuijlenburg | r.kuijlenburg@hhs.nl
Rachel werkt sinds 2003 als hogeschooldocent bij de opleiding Facility Management van De Haagse Hogeschool. Tevens is zij als docentonderzoeker verbonden aan het lectoraat Facility Management van Mark Mobach en het lectoraat Circular Business van Kim Poldner. Sinds 2020 verricht Rachel onderzoek naar circulaire bedrijfsvoering in samenspraak met Dienst Justitiële Inrichtingen en FM Haaglanden. Hierbij is de ambitie om nieuwe kennis maar bovenal praktische handvaten voor duurzame bedrijfsvoering voor het facilitaire werkveld te ontwikkelen en deze te vertalen naar nieuwe onderwijsconcepten.

Tanja Zuijderwijk

Tanja Zuijderwijk | w.c.zuijderwijk@hro.nl
Tanja is hoofddocent bij Hogeschool Rotterdam en al 15 jaar werkzaam in het hbo-onderwijs. Ze is helemaal gek van het vakgebied FM en daartoe opgeleid in het Haagse. Tanja verbindt de opleiding op een actieve manier met het werkveld en doet er veel moeite voor om dit netwerk actief en betrokken te houden. Onderwijs maak je samen en dat maakt het dynamisch en toekomstbestendig.

Richard Verboeket

Richard Verboeket | Richard.verboeket@zuyd.nl
Richard is opleidingsmanager Academie voor Facility Management Zuyd Hogeschool. Na afronding van de THW heeft hij ruim twintig jaar als manager en adviseur gewerkt in de volle breedte van het FM-werkveld. Negen jaar geleden is hij bij Zuyd de opleiding FM gestart als docent en later als docent/onderzoeker bij het lectoraat FM. Momenteel geeft hij nog deels les. Sinds twee jaar mag hij samen met collega Roel Hamers leidinggeven aan de academie waar ze met ca. 50 collega’s ruim 750 studenten opleiden. De academie kent een tweejarige Associate degree FM, een bachelor FM en een master FREM (Facility Management and Real Estate).