Podcast

#43 Circulaire bedrijfsvoering: Reduce, reuse & behavior! (3/3)

Profielfoto van FMN Redactie
11 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Wat kan je als facility manager doen om het gedrag van je gebouwgebruikers te verduurzamen? In deze podcastreeks van 3 afleveringen, waarvan dit alweer de laatste aflevering is, neemt het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal je mee in de vraagstelling hoe stap je over van een lineaire bedrijfsvoering naar een circulaire bedrijfsvoering. Hoe pak je dit in de praktijk aan? Welke stappen moet je zetten om van je producten, onderdelen en grondstoffen aan het einde van de gebruiksperiode er, in plaats van ze weg te gooien, een nieuw leven voor te creëren?  

Deze podcastserie is in samenwerking met de opleiding Facility Management van de Haagse Hogeschool tot stand gekomen.

Centraal in deze podcastserie staat hoe facility management kan bijdragen aan circulariteit, bekeken vanuit de inkoopfase, de gebruikersfase, gedragsveranderingen en grondstoffenmanagement. Hoe pak je de reductie van grondstoffen en verlaging van de restafval stroom aan. Dit doen we middels vele (eenvoudige) voorbeelden van Haagse Hogeschool, die daarvoor zelfs genomineerd is voor de prestigieuze onderzoeksaward van Regieorgaan SIA voor het beste praktijkgerichte onderzoek van 2022!

Facilitaire bedrijven doen er alles aan om het grondstofgebruik te verminderen. De inzet hierbij is Reduce & Reuse. Maar hiervoor heb je ook je gebouwgebruikers nodig. Niets is zo lastig als duurzaam gedrag, want onduurzaam gedrag is altijd zichtbaar in de afvalbak; de vuilnisbak heeft nooit geheimen. In de laatste podcast van deze drieluik naar het realiseren van een circulaire bedrijfsvoering wordt ingegaan wat je als facility manager kan doen om het gedrag van je gebouwgebruikers te verduurzamen. Thomas Wissingh (onderzoeker mission zero), Frans Joosstens (document Facility Management en onderzoeker naar afvalstromen), Britt Harting (afstudeerder, afvalscheiding en gedrag) en Mayu Sarmiento (afstudeerder, verduurzaming kantoorartikelen)  blikken niet alleen terug ,maar onder de bezielende leiding van Alycia Biekram van FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal worden tips en antwoord gegeven hoe je verkwistend kan omzetten naar duurzaam gedrag.

Nieuwsgierig geworden? Beluister dan hier de podcast! Je kunt deze podcast ook beluisteren via Spotify. Je kan ons vinden via “FMN Podcast”. Hier vind je ook aflevering 1 en aflevering 2 uit deze serie!

Over de host

Allon van den Bergh

Alycia Biekram
Expert bij ons Expertteam Duurzaam & Sociaal.