Nieuws

Deze ideeën voor een duurzame wereld wonnen CFP's Innovatie Dragons' Den

Profielfoto van FMN Redactie
6 juli 2021 | 2 minuten lezen

Onze partner CFP Green Buildings organiseerde 30 juni jl. de tweede editie van de Innovatie Dragons’ Den. Acht pitchers deelden hun innovatieve ideeën voor een betere en duurzame wereld. HAASHeat en Ecoplant werden door de bezoekers van Dragons’ Den verkozen tot winnende pitches van de dag. De pitch van OTree eindigde op de derde plaats.

Hybride warmtepompen

HAASHeat richt zich op het toegankelijk aanbieden van hybride warmtepompen. Veel mensen hebben het idee dat een warmtepomp duur is. Raymond Silderhuis ontkracht deze gedachte: “Hoeft niet. Het werkt als een fiets- of pc-privé-plan, te betalen met brutoloon of verlofdagen. De terugverdientijd is kort, met drie tot vijf jaar.” Met een hybride warmtepomp ga je minstens twee energielabels omhoog en het maakt niet uit hoe groot je organisatie is, elke werkgever kan meedoen. 

Draaibare zonnefabriek

Hans Veenemans pitchte Ecoplant: een draaibare zonnefabriek. Veenemans: “In de ochtend staat hij naar het oosten en ’s avonds draait hij naar het westen. Bijzonder is dat hij helemaal op zichzelf kan staan; Ecoplant heeft geen infrastructuur in de grond nodig en is overal plaatsbaar. (…) Een grote Ecoplant levert 4.000 kWh aan energie op.”  

Stekkerplant voor betere luchtkwaliteit

Thomas Baks en Nick van Buijtenen vertelden hoe OTree een positieve bijdrage kan leveren aan het oplossen van het Sick Building Syndrome. Van Buijtenen: “Doordat we gebouwen steeds beter isoleren en energiezuiniger maken, zitten ze potdicht. Dat betekent dat de lucht veel CO2 bevat bij slechte ventilatie en dat er meer en meer fijnstoffen in onze gebouwen komen.” Otree werkt met een voorfilter en een ISO 16890 fijnstoffilter. “De lucht wordt actief door de potgrond geblazen en daardoor treedt verdamping op. Dat is goed om de lucht wat vochtiger te maken, zodat je geen last meer hebt van droge ogen. Bijzonder voor een plant is dat er een stekker aan zit. Met een plug-and-play-principe sluit je hem aan, met een laag energieverbruik: 10 cent per dag.”

De andere pitches kwamen van Flexim, Trees For All, Hysopt, Avelution en Saint-Gobain. Lees meer informatie over de Innovatie Dragons’ Den en de pitches op de website van CFP.

Ecoplant

Ecoplant

Otree

OTree