Nieuws

Grootste kostenstijging kantoorexploitatie in bijna 20 jaar | NFC Index jaarbericht

Profielfoto van FMN Redactie
25 september 2023 | 2 minuten lezen

De kosten van facilitaire dienstverlening stijgen met 8% naar € 530,- per verhuurbare vierkante meter (vvo) exclusief BTW. Dit is de grootste stijging van de  sinds die in 2003 voor het eerst gepubliceerd werd. Deze stijging is lijn met de forecast, en een verdere stijging van de kosten in 2023 wordt voorzien. Grootste stijgers zijn de managementkosten met 17%, kosten voor beveiliging en onderhoud met 11% en kosten voor catering met 10%.

Dit blijkt uit de marktoutlook van de Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN). Jaarlijks publiceren wij een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten.

Exploitatiekosten kantoren gestegen met 8%: grootste kostenstijging in bijna 20 jaar!

De NFC Index ® Kantoren stijgen als gevolg van hogere loonkosten en daarmee hogere kosten voor dienstverlening en management. Daarnaast zijn de kosten voor warmte en elektra sterk gestegen met 23%. Het verbruik van warmte is wel afgenomen. Dat de index niet sterker is doorgestegen is te danken aan de huurkosten die nog relatief stabiel zijn gebleven en bestaande contracten die pas in 2022 of begin 2023 afliepen. Gemiddelde aanwezigheid op de kantoren in Nederland is 35%. In de grote kantoren met meer dan 250 werkplekken is deze nog lager, tussen de 20-25%.

NFC Index in cijfers
NFC Index® Kantoren 2022 = € 530,- per m² vvo, exclusief BTW.
De facilitaire kosten stijgen met 8% ten opzichte van het voorafgaande jaar. Het vloeroppervlak per werkplek stijgt als gevolg van een lagere kantoorbezetting naar 21 m² vvo (stijging van 5%).

Over NFC Index
Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) is onderdeel van facilitaire vakvereniging Facility Management Nederland (FMN) en wordt samengesteld in samenwerking met Colliers, CFP, Eurest Services, Metri en TwynstraGudde. Deze index voorziet de Nederlandse markt jaarlijks van een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten. NFC Index verzamelt hiertoe jaarlijks de facilitaire kosten per m² verhuurbaar vloeroppervlak in kantooromgevingen en per m² bruto vloeroppervlak in het onderwijs.

Voor meer informatie zijn wij bereikbaar via info@fmn.nl of via de Verenigingsmanager van FMN: Jannemarie Vergunst via telefoonnummer 088 40 10 665.

Klik hier om het jaarbericht NFC Index te downloaden

Nog geen FNM lid? Kijk HIER dan eens naar de mogelijkheden.