Nieuws

Biopartner 5 eerste gebouw in Nederland dat voldoet aan Parijse klimaatdoelstellingen

6 juli 2021 | 1 minuut lezen

Een primeur voor het nieuwe Leidse laboratoriumgebouw Biopartner 5. Het is het eerste gebouw in Nederland dat tegemoetkomt aan de Parijse klimaatdoelstellingen. Wat verder bijzonder is, is dat het gebouw zowel op het gebied van energieverbruik als ontwikkeling voldoet aan de doelstellingen. 

Tijdens de ontwikkeling van Biopartner 5 is rekening gehouden met de CO2-impact van de materialen. Het gebouw bestaat deels uit hergebruikte materialen. 165.000 ton staal, afkomstig van een oud laboratorium even verderop, werd ingezet voor de constructie van het gebouw en baksteenpuin werd gebruikt voor het onderste deel van de gevel. Verder zijn de keramische toiletpotten, gangpuien, vloerbedekking en bestratingen in het gebouw hergebruikt.

Positieve invloed hergebruik van materialen

Duurzaam adviesbureau Nibe heeft in een eerste onderzoek doorgerekend wat de impact op het milieu is. De materiaalgebonden C02-uitstoot ligt op een maximum van 250 kg CO2 per vierkante meter gebouw. Mantijn van Leeuwen, directeur van Nibe: “Biopartner 5 blijft hier net onder. Dat is heel bijzonder, want ik ken nog geen gebouw dat deze norm haalt. En dat is goed nieuws, want het betekent dat het mogelijk is!” Volgens Van Leeuwen heeft het hergebruik ervoor gezorgd dat de milieu-impact van materialen zo laag is gebleven.

Lees het gehele nieuwsbericht op de website van DGBC.

Foto: René de Wit