Nieuws

Stem op de Haagse Hogeschool

Profielfoto van FMN Redactie
9 november 2022 | 2 minuten lezen

De afgelopen twee jaar is door 350 studenten facility management van De Haagse Hogeschool samen met hun hogeschooldocent Rachel Kuijlenburg praktijkonderzoek verricht naar de ‘circulaire bedrijfsvoering’. Dit onderzoek is nu zelfs genomineerd voor de #RAAKAward 2022! Lees verder over de inhoud van dit onderzoek en stem op de circulaire bedrijfsvoering!

Onderzoek
De opleiding Facility Management van De Haagse Hogeschool heeft samen met Dienst Justitiële Inrichtingen en Facility Management Haaglanden de afgelopen twee jaar uitgezocht hoe het facilitaire domein bijdraagt aan de reductie van grondstoffen. Om de doelstellingen van reductie van grondstofverbruik binnen de Rijksoverheid in 2030 met 50% te verminderen. En dit wordt een uitdaging en vraagt om facilitaire acties! Om deze reden is dit onderzoek dan ook uitgevoerd. Studenten hebben ruim 10.000 kilogram afval onderzocht. Ze hebben gesprekken gevoerd met facility managers en inkoopmanagers. Vele uren zijn besteed aan het observeren en bevragen van (on)duurzaam gedrag van pandbewoners.

Wat is afval?
Het facilitair bedrijf en de afdeling inkoop zijn de spin in het web voor de grondstofreductie. De afdelingen Facility Management en Inkoop hebben invloed op niet alleen de inkoop maar ook op het verbruik van grondstoffen door de pandbewoners. Denk aan de wegwerp koffiebekers! De single use verpakkingen die via de cateraar binnen komen. De vending machines gevuld met blikjes en flesjes leveren afval. Binnen Dienst Justitiële Inrichtingen is gekeken naar het voorkomen van voedselverspilling. En niet te vergeten de grijpkasten van FM Haaglanden die gevuld zijn met kantoorartikelen. Het levert allemaal afval op terwijl het ooit een waardevolle grondstof was.

Ook hebben wij gekeken naar het verbruik van energie en gas voor het verwarmen en verlichten van gebouwen. Een living lab is ingericht vol sensoren om met duurzame data beter grip te krijgen op het energieverbruik. Data driven Facility Management voor een duurzame bedrijfsvoering is dan ook een circulair speerpunt. Deze waardevolle inzichten heeft een circulair besturingsmodel en 23 uitwerkte handelingsprotocollen opgeleverd. En het heeft bijgedragen aan beter zicht op de duurzame ambities van het facilitaire domein.

Stem op de Circulaire bedrijfsvoering
Op donderdag 17 november 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het #SIAcongres in Leiden. Als facilitaire branche willen we als verschilmaker een kans maken op deze publieksprijs. Stem daarom op ons! Dat kan door je voornaam in te vullen en op join event te drukken. Daarna kan je je stem op Circulaire bedrijfsvoering uitbrengen.